Ziekenhuis- of thuisbevalling


Nu ik de 30 weken bijna aantik, wordt het ook tijd om na te gaan denken over de bevalling. Ik hoop natuurlijk dat die echt nog even op zich laat wachten, maar het is wel belangrijk om alvast een keus te maken voor de plaats van de bevalling.

Geboorteplan

Bij de verloskundige kreeg ik de laatste controle het geboorteplan mee. Dit is een A4tje, waar je je wensen rondom de bevalling en vlak na de bevalling op kan schrijven. Het gaat over houdingen, over pijnbestrijding en de plek waar je wilt bevallen. Wees gerust, ik ga hier niet alle ins en outs rondom mijn wensen met betrekking tot de bevalling met jullie delen. Wel ga ik het hebben over de keus van de plaats van de bevalling met jullie delen en waarom we daar voor hebben gekozen.

Ziekenhuis of thuis

Zoals gezegd. Eén van de keuzes die je moet maken met betrekking tot je bevalling is de plaats waar je wilt bevallen. Je kunt bijvoorbeeld in het ziekenhuis bevallen, of thuis of in een geboortecentrum. Een geboortecentrum kun je voor kiezen als alternatief voor een poliklinische bevalling. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden alle geboortecentra, dus check dit van te voren even goed. Het ziekenhuis kun je ook voor kiezen, ook als je geen medische indicatie hebt. Bij een poliklinische bevalling in het ziekenhuis, zul je een eigen bijdrage moeten betalen voor het gebruik van de verloskamer. Bij sommige zorgverzekeraars zit in de aanvullende pakketten een vergoeding voor deze eigen bijdrage. Bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie, zal je begeleid worden door je eigen verloskundige. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om thuis te bevallen. Het voordeel daarvan is dat je niet weg hoeft en lekker in je eigen vertrouwde omgeving kan bevallen. Niet iedereen heeft helaas de keus om te kiezen waar je kan bevallen, soms moet je om medische redenen naar het ziekenhuis. Deze klinische bevalling op basis van medische indicatie wordt volledig vergoed uit de verzekering.

Onze keuze

Onze keuze was eigenlijk vanaf het begin al duidelijk. Bij Noud al en nu ook weer. Wij kiezen er weer voor om in het ziekenhuis te bevallen. De reden hiervoor is dat dit voor ons het prettigst en het veiligst voelt. Alles is bij de hand, mocht er toch iets mis gaan of mocht er toch een arts bijgeroepen moeten worden. Vooral mij geeft dat een gevoel van veiligheid. Bij Noud werd de bevalling uiteindelijk toch medisch en Noud moest ook 24 uur na de bevalling in het ziekenhuis blijven in verband met zijn suikers. Ik vond het prettig dat we al in het ziekenhuis waren en niet na (of tijdens, lijkt me verschrikkelijk!) in alle haast nog naar het ziekenhuis hadden gemoeten. Ik hoop nu natuurlijk dat we na de bevalling zo snel mogelijk naar huis mogen, terwijl ik het bij Noud stiekem wel fijn vond om nog even bij te kunnen komen in het ziekenhuis.

Waar ben jij bevallen? Thuis of in het ziekenhuis of nog ergens heel anders?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *