De suikertest


In mijn update van vorige week scheef ik het al: de suikertest stond afgelopen week op de planning. Inmiddels heb ik die gehad en vandaag deel ik met jullie hoe dat ging en natuurlijk de uitslag.

De aanleiding

Niet elke zwangere hoeft deze test te doen (gelukkig). Dit is alleen nodig wanneer er een vermoeden is op zwangerschapssuiker (vrij logisch) of wanneer je een verhoogde kans hebt. Er zijn verschillende risicofactoren op zwangerschapsdiabetes, zoals overgewicht, snelle groei baby, diabetes type 2 in de familie (eerste graad) of een eerdere baby zwaarder dan 8 pond. Bij mij was het laatste aan de orde, dus een risicofactor, dus een verhoogde kans. Wil je meer lezen over zwangerschapsdiabetes? Kijk dan eens hier.

De test

Overal hoor je dat de test verschrikkelijk is. Dat maakte dat ik er wel tegen op zag. Je moet nuchter op het lab verschijnen, dat vond ik al een hele uitdaging. Hier was het zo dat ik van te voren een afspraak moest maken. Dan krijg je een prik in je vinger om je bloedsuiker te meten. Als die nuchter al te hoog is, dan kun je niet verder met de test. Hier was het zo dat als je bloedsuiker goed is, je bloed moet laten afnemen. Vervolgens krijg je een glucosedrankje. Super zoet en ik vond hem echt smerig. Ik dacht dat het een glaasje zou zijn, maar het hele flesje moest leeg. Op nuchtere maag is dat niet heel relaxed kan ik je vertellen. Dan begint het wachten.  Het eerste uur was ik super misselijk. Gelukkig hoefde ik niet te spugen, want dan is de test over en kan je hem opnieuw gaan doen (op een andere dag). Na dat eerste uur kwam de hoofdpijn. Twee uur na het drankje wordt er nog een keer bloed afgenomen en kan je gaan. Al met al was de test goed vol te houden. Leuk is anders, het drankje is mega vies en ik heb de hele dag een barstende koppijn en moeheid er aan over gehouden, maar het was te doen.

De uitslag

Het allerbelangrijkste natuurlijk: de uitslag. Ik had 3 dagen na de test nog niks gehoord van de verloskundige, dus ik besloot even te bellen. Waar ik eigenlijk al van uitging, omdat ik niks had gehoord, bleek ook zo te zijn: ik heb geen zwangerschapsdiabetes. Yes! Mijn waarden lagen ver onder de grens, dus fijn om te horen!

Wel krijg ik nog extra groeiecho’s om de groei van deze spruit goed in de gaten te houden. Maar tot nu toe zijn alle controles goed, ik voel me goed, dus no worries!

Heb jij de suikertest wel eens moeten doen?

2 gedachten over “De suikertest”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *