Borst- of flesvoeding

Met de komst van de baby, sta je ook weer voor een heleboel keuzes. Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Wiegje of ledikant? Welk geboortekaartje? Welke naam? Wel of geen speen? En zo kun je er nog wel 100 bedenken. Vandaag schrijf ik over borst- of fles en welke keus ik daar in gemaakt heb.

Nb: ik keur geen enkele keus daarin af. Dit is puur mijn eigen mening en eigen gevoel, wat het beste bij mij en bij ons als gezin past. Ik ben daarnaast van mening dat elke ouder hierin een keus maakt die het beste is voor het kindje en voor het gezin, dus volgens mij is hier geen goed of fout in. 

Eerste keer

Al lang voor de geboorte van Noud, wist ik het zeker. Ik ging borstvoeding geven. Het leek me zo mooi om dat te kunnen doen, het heeft de perfecte samenstelling voor je kind en het is tegelijkertijd ook nog heel makkelijk. Niks geen gedoe met flesjes op de juiste temperatuur etc. etc. Ook had ik in mijn hoofd: lukt het niet, dan lukt het niet, het moet wel leuk blijven. Nou, uiteindelijk bleek het niet bepaald te lukken. Ik bleek zo’n overproductie te hebben, dat Noud niet rustig bij mij kon drinken. Elke voeding was een ongelooflijke strijd. Maar… stoppen was voor mij op dat moment geen optie. Ik ging dus op een bepaald moment alle voedingen maar kolven, zodat Noud rustig uit de fles kon drinken. Voor Noud was dit perfect! Voor mij een ware uitputtingsslag. Pas na een tweede borstontsteking en ik 2 dagen doodziek op bed, besloot ik dat het genoeg was. Dit lag puur aan mijzelf, ik wilde niet stoppen, dus ging ik telkens over mijn grens heen.

En nu?

Ook nu wil ik weer heel graag borstvoeding geven. Wel heb ik al met de kraamzorg (bij de intake) afgesproken, dat het wijs is om op dag 2 of 3 een lactatiekundige langs te laten komen, zodat ze me alle ins en outs kan leren. Ze wees me er tevens op dat de kans op overproductie ook nu weer aanwezig is. Tevens heb ik me in mijn hoofd gehaald, dat de overproductie wellicht ook komt van het vele kolven in het ziekenhuis. Ik weet niet helemaal of dit zo is, maar ik heb besloten dat als het niet nodig is, ik niet gelijk wil beginnen met kolven. Tegelijk moet ik echt mezelf gaan beschermen, en niet weer continu over mijn eigen grenzen gaan. Dus ook nu neem ik me weer voor: lukt het niet, dan lukt het niet.

Heb jij voor borst- of voor flesvoeding gekozen?

 

2 gedachten over “Borst- of flesvoeding”

  1. Ik had ook een voorkeur voor flesvoeding. Het deed zo’n pijn dat ik het bijna heb opgegeven. Ook ging de eerste kraamzorg er niet heel relaxt mee om. Heb lange tijd met tepelhoedjes gevoed en op een gegeven moment ging het goed.
    Ook bij de tweede ging het zo. een kant deed meer pijn, waardoor ik ben gaan kolven aan die kant. Bij een goede productie geeft dit nog meer productie en dus begon ik scheef te lopen. Ik had al snel een voorraad.
    Mocht ik ooit een derde kindje krijgen, dan zal ik zeker een lactatiekundige erbij roepen. Misschien voor de bevalling al, zodat de eerste dagen ook goed gaan.

    1. He wat naar. Ik heb idd ook besproken om voor de bevalling naar een lactatiekundige te gaan, maar ze gaven aan dat het dan verstandiger is om op dag 2 of dag 3 na de bevalling een lactatiekundige thuis te laten komen. Ik denk dus dat ik daar voor ga kiezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *