Wintertijd

alarm-clock-499038_960_720

Afgelopen weekend was het weer feest. De klok ging een uurtje terug. Waar ik vroeger dat heerlijk vond: een uurtje langer slapen (of een uurtje langer in de kroeg ;p), was ik nu vooral heel erg benieuwd naar wat voor invloed het op Noud zou hebben. En na de afgelopen ochtenden een uur vroeger dan normaal wakker te zijn, begon ik me toch eens af te vragen: wat is in vredesnaam het nut van de wintertijd?

Waarom in vredesnaam die klok verzetten?

 Ik kwam zelf tot de conclusie dat ik gewoon echt geen flauw benul had, waarom die klok verzet wordt in maart en oktober. Ik laat maar even in het midden of dit aan mijn gebrek aan algemene kennis ligt  of dat er gewoon nooit aandacht aan wordt geschonken. Ik was er nu wel benieuwd naar, want waarom zetten wij als makke schapen braaf die klok voor- en achteruit? Wat is het nut daarvan? Nou, als je denkt dat daar een hele wetenschappelijke reden achterligt, kan ik je gelijk uit die droom helpen. De enige reden waarom ze zijn begonnen met die klok verzetten, is geld. De wintertijd is de standaardtijd en de zomertijd werd in 1977 in Nederland weer ingevoerd. In de eerste en tweede wereldoorlog werd er ook al gebruik van gemaakt. Door de tijd een uur naar voren te zetten, was men langer wakker terwijl het licht was en dat zou energie besparen en dus goedkoper zijn (bronnen: nu.nl ; Historiek). Er wordt echter nu getwijfeld aan of zo’n uur nou daadwerkelijk energie bespaard. Er is nu een heuse petitie gestart om de zomertijd af te schaffen.

Hoe beïnvloedt het mijn leven?

Ik kan oprecht zeggen dat ik best wel last heb van die klok verzetten. Zo lag ik maandagavond om 9 uur k.o. op de bank te slapen.  Overigens ben ik niet weer een uur eerder wakker, dat dan weer niet. Mijn zoontje doet het net andersom. Die is elke ochtend een uur eerder wakker. We merken ook dat hij ’s avonds wat vermoeider is, maar gaat wel op dezelfde tijd als voorheen op bed. Met als kanttekening dat zijn middagslaapje aan het eind van de middag vaak vaster is en we hem ook wakker moeten maken voor het eten. Dus ook mijn zoontje (en wij dus ook ;p) heeft er wel degelijk last van. Na een weekje zit je ook wel weer in het ritme, dat dan ook weer wel. Wel vraag ik me af hoeveel mensen daadwerkelijk weten waarom die klok vooruit gezet wordt en in hoeverre de energiebesparingsreden nog op gaat. Ik teken de petitie (nog)  niet, omdat ik zelf niet goed weet wat ik er nu van moet vinden. En eerlijk, die lange zomeravonden zijn natuurlijk ook om van te genieten!

Wist jij de reden van het verzetten van de klok? En heb je ook last van dat uurtje terug?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *