Tea time #4 – Wat zou jij het liefst tegen je jongere zelf zeggen?

Vandaag is het weer eens tijd voor een nieuwe tea time! Ik beantwoord een filosofische vraag die ik van de pickwick theezakjes haal. Vandaag ga ik proberen een antwoord te geven op: wat zou jij het liefst tegen je jongere zelf zeggen?

Lieve jonge Kim, 

Jeetje, wat was jij een verlegen meisje en vooral onzeker over jezelf. Je zei liever niets, omdat je of bang was dat je een verkeerd antwoord gaf of omdat je bang was dat je een hoofd als een tomaat zou krijgen. En ik snap dat nog hoor. Dat jonge, verlegen meisje zit er nog steeds wel. Maar ik durf tegenwoordig mijn grenzen aan te geven en ik durf aan te geven als ik iets niet weet of ergens onzeker over ben. En eerlijk, lieve Kim, dat geeft zoveel rust. Ik wou dat je dit toen al had geweten, dat had je vast een stuk meer rust gegeven. En dat had er vast ook voor gezorgd dat je niet zo vaak over je grenzen heen liet walsen. 

Ik bedoel, je wilde iedereen te vriend houden. Maar Kim, echt dat kan niet, zonder dat je jezelf tekort doet.  Die wijsheid heb ik inmiddels kunnen krijgen. Dat heb ik van jou kunnen leren, jonge Kim. In vriendschappen, in relaties, in werk, op school. Dus eigenlijk ben ik je heel dankbaar. Het waren soms harde leerlessen, waarbij we volleidig voorbij gingen aan wat we zelf nu eigenlijk wilden. Om vervolgens compleet in te storten en te weten dat het zo echt niet langer meer kon. 

Doordat jij, jonge Kim, mij dit meerdere malen hebt laten zien (iets met een ezel en een steen? die gaat hier niet helemaal op), hou ik nu mijn grenzen beter in de gaten. Wat ik tegen je wil zeggen: had je toen maar de lef gehad om je eigen mening te geven en meer voor jezelf op te komen. Dan waren deze lessen niet nodig geweest en had je niet zo onzeker hoeven te zijn. Maar aan de andere kant, je leert opstaan door te vallen. Het heeft gemaakt en gevormd hoe ik nu ben, en lieve jonge Kim, dat deel is nog altijd bij me! Dus dank je wel!

x hedendaagse Kim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *