Sint Pannekoek

breakfast-1295968__340

‘Iedereen een gezegende Sint Pannekoek’. Huh, uh wat? Dat was mijn eerste gedachte toen ik bij onze opvang een uitnodiging zag hangen voor Sint Pannekoek. Ik had er nooit van gehoord en in deze tijd van het jaar dacht ik: dit hangt vast samen met Sinterklaas (Sinterklaas / Sint Pannekoek, snap je hem?). Maar niets blijkt minder waar!

Sint wattes? 

Sint Pannekoek schijnt al een jarenlange traditie te zijn, die in Rotterdam is ontstaan. Het is ontstaan in de strips van Jan, Jans en de kinderen. Jans bakt pannenkoeken, en op het moment dat Jan thuis komt zit iedereen aan tafel met een pannenkoek op zijn hoofd en roepen Jan toe: ‘een vrolijke en gezegende Sint Pannekoek.’ De oorsprong van dit feest schijnt echter nog langer terug te gaan. Volgens de schrijver van de strip stamt Sint Pannekoek uit de 12e eeuw, toen in een klooster een jongeman een goede daad verrichte en beloond werd met een heilige pannenkoek. Wil je daar meer over lezen, kijk dan hier.

Hoe wordt het nu gevierd?

Sint Pannekoek wordt gevierd in Groningen en Roterdam op 29 november. In Groningen wordt het zelfs op 19 locaties gevierd. Je kunt pannenkoeken versieren, eten en er zijn allerlei activiteiten te doen. Je kunt ook speciale Sint Pannekoek items kopen. De opbrengsten van Sint Pannekoek gaan naar een goed doel en dat is dit jaar het Stripmuseum in Groningen. Zij gaan een cursus ontwikkelen voor vluchtelingen die hen helpt de Nederlandse taal te leren door middel van het lezen van stripboeken. Sint Pannekoek is dus niet alleen een gezellige (en vooral lekker) bedoening, je steunt er ook nog eens een goed doel mee!

Ik geloof dat ik het super leuk zou vinden om zoiets met mijn kleintje te doen. Nu is hij helaas nog te klein, maar als hij wat ouder is, zou ik zeker een keer met hem heen gaan. Ik ben dol op pannenkoeken en ik denk dat het een super leuk en gezellig feestje is, waarmee je dus ook nog eens een goed doel steunt. Benieuwd naar waar het plaats vindt? Kijk dan eens hier.

Heb jij wel eens van Sint Pannekoek gehoord? Of ben je er wel eens geweest?

2 gedachten over “Sint Pannekoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *