Knipperlicht-affaire

Ik schreef al over de dingen waar ik me het meest aan irriteer in het verkeer (sorry, ja, alweer een verkeersblog) en daarin stond bovenaan: het niet aandoen van je knipperlicht. En werkelijk, het valt me gewoon op, steeds meer mensen doen dat gewoon niet. En elke keer als ik dan weer voor een rotonde sta te wachten, dan word ik toch een partijtje nijdig op die lui (niet dat ik daar iets mee opschiet). Dus vandaag een smeekbede: mensen, gebruik je knipperlicht!

Kijk, je moet je dus indenken hè. Je staat voor een (drukke) rotonde. Je wacht netjes op je beurt. Er komt een auto aan, die heeft geen knipperlicht aan, dus je blijft braaf wachten, want die zal nog wel op de rotonde blijven. Nou, nee dus. Of iemand die gewoon ineens vanuit het niets stopt ergens op een weg. Ik heb altijd geleerd: eerst je knipperlicht aan, dan remmen. Naast dat ik me ongelooflijk loop te irriteren aan het feit dat weer iemand z’n knipperlicht niet aan doet, is het ook serieus gevaarlijk. En nu hoor ik jullie denken, maar Kim, je staat stil voor een rotonde. Hoe is dat gevaarlijk? Nou, als pubermeisje heb ik dus een keer meegemaakt dat ik op zo’n fietspad naast de rotonde fietste. Ik keek: er kwam een auto aan, maar die had geen knipperlicht aan. Ik verwachtte dus dat hij nog op de rotonde zou blijven. Ik stak over en: TOEEETTT! Een kei kwaaie man achter het stuur, die toch de afslag nam, maar dit op geen enkele manier aan zijn medeweggebruikers had laten weten. Het ging goed, maar ik was kwaad en riep wat woorden en stak een bepaalde vinger op. Dit is me zo bijgebleven, maar dit had dus ook gewoon anders af kunnen lopen hè?

Dus, ik loop me te irriteren én het is nog eens gevaarlijk ook. Dan begin ik me af te vragen. Maar, waarom dan? Wat gaat er in je hoofd om, om geen knipperlicht aan te doen? Niet veel waarschijnlijk. De meeste mensen zullen het gewoon vergeten? Eerst dacht ik dat op nieuwe auto’s de knipperlichten weg waren bezuinigd. Want ik zag het vaak gebeuren bij dure, nieuwe auto’s. Maar dat vooroordeel is inmiddels wel onderuitgehaald. Het gebeurt overal. Dus dat was het niet. Vervolgens dacht ik: misschien denken mensen dat het bespaart, om geen knipperlicht aan te doen. Nou ik heb nieuws voor jullie: je knipperlicht aan doen is echt niet de reden dat die tank leegraakt. Dus nee, ook dat zal het niet zijn. Dan blijft over, het is een extra handeling, waar men ofwel geen zin in heeft ofwel vergeet. Maar jongens, HET.IS.GEEN.EXTRA.HANDELING! Echt niet. Het is even je vingers van je linkerhand uitsteken en even naar boven of naar onderen wippen. Meer is het niet! Vaak kan je het doen, terwijl je al een beetje instuurt. Dan hoef je alleen maar je vingers uit te steken en hij gaat al. Dus mensen, ook dat is geen excuus meer!

Lieve mensen, zullen we dan nu afspreken dat iedereen zijn knipperlicht weer aan doet? Mijn dank is groot!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *