De rompslomp van het aanvragen van een id-kaart

Ik schreef het afgelopen zondag al, onze eerste buitenlandvakantie als gezin komt er aan. Maar voordat je naar het buitenland kunt gaan, zijn enige voorbereidingen wel noodzakelijk. Ik ging op pad om een id-kaart voor onze kleine man aan te vragen, maar daar was ik iets meer tijd aan kwijt dan ik in eerste instantie had gedacht. Ik dacht: fotootje maken, gemeentehuis en klaar. Maar dat liep even anders.

Pasfoto

Je begint met een pasfoto. Een pasfoto voor een officieel document moet aan diverse eisen voldoen. Kies dus een fotozaak die op de hoogte is van deze eisen, zodat je niet nog een keer een foto hoeft laten maken. De foto van ons kleine hummeltje is zo fantastich mooi geworden, echt een prachtige pasfoto geworden.

Aanvragen

Tot zo ver ging het goed: de pasfoto. Bij het aanvragen kwam ik echter van een koude kermis thuis. Als beide ouders gezamenlijk het wettelijk gezag hebben, dan moet je een toestemmingsformulier invullen waarop beide ouders schriftelijk toestemming geven dat ze akkoord gaan met de aanvraag van een legitimatiebewijs. Tevens moet je beide paspoorten van ouders bij je hebben. Heb je geen formulier? Dikke pech, dan kun je onverrichterzake weer naar huis. Tenminste in onze gemeente wel. Kijk voordat je dus naar het gemeentehuis gaat, wat je nodig hebt (dit is vaak wel te vinden op de website van de gemeente). Ook nog even belangrijk: je kind moet altijd bij de aanvraag zijn!

Ophalen

Dan ben je er natuurlijk nog niet, want dat legitimatiebewijs moet ook nog opgehaald worden. Het duurt 5 werkdagen voordat je hem kunt ophalen. Je kunt met een spoedprocedure het bewijs eerder krijgen, maar dan betaal je ook een fors bedrag meer. Ook belangrijk: ook bij het ophalen moet je kindje mee (tenminste, zo werd het mij verteld bij de aanvraag).

Heeft jouw kindje al een eigen legitimatiebewijs?

2 gedachten over “De rompslomp van het aanvragen van een id-kaart”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *