Tea time #2 – Maakt geld gelukkig?

16-12-02

Tijd voor een nieuwe tea time. Om de week zal ik op vrijdag een filosofische vraag van de pickwickzakjes gaan beantwoorden. Pak er dus een lekker bakkie thee bij en ga er voor zitten. Vandaag ga ik mijn mening geven op de vraag of geld gelukkig maakt. Benieuwd naar of mijn geluk samenhangt met het saldo op mijn bankrekening? Lees dan verder.

Maakt geld gelukkig?

Voor mijn opleiding Sociologie heb ik ooit een heel vak over geluk gehad, ja serieus. Ik moest een boek lezen over geluk en een essay schrijven over geluk. Volgens mij ging mijn essay destijds ook over of geld gelukkig maakt, ja of nee. Met argumenten en alles, heel wetenschappelijk. Ik kan dat kopiëren natuurlijk, maar vandaag ga ik gewoon eens lekker ongefundeerd mijn mening geven op de vraag: maakt geld gelukkig?

Ik denk dat dit al een eeuwenoud discussiepunt is. De tegenstanders zeggen: ‘nee, geld maakt niet gelukkig, je kunt geluk niet kopen’, ‘geluk zit in de kleine dingen’. De voorstanders zeggen: ‘ja, geld maakt wel gelukkig, zonder geld kom je nergens’. Ongeveer zoiets dan. Ik ben van mening dat geluk niet zo zeer in de hoogte van je bankrekening zit, maar dat geld het wel makkelijker maakt om je gelukkig te kunnen voelen. We leven in een materialistische samenleving waar je nu eenmaal heel weinig kan doen wat geld kost. Voor mij is geluk dat mijn gezinnetje gezond is, dat ik dingen kan ondernemen, dat ik energie kan halen uit de dingen die ik doe en dat mijn dierbaren gezond en gelukkig zijn. Ik besef me wel dat ik het geluk heb dat wij ons geen zorgen hoeven te maken om de financiën. We hebben het goed en het is echt niet dat we altijd alles maar kunnen doen, wij moeten ook zeker wel rekening houden om alle maandelijkse lasten te kunnen betalen, maar we redden ons prima. En dat is denk ik mijn antwoord op deze vraag: ik denk dat geld niet gelukkig maakt, maar dat geld een belangrijke randvoorwaarde is om gelukkig te worden. Alles kost geld en om aan de fundamentele basisvoorwaarden te kunnen voldoen, moet je gewoon wel over geld beschikken. Geld maakt geluk dus zeker wel makkelijker te bereiken.

Wat denk jij? Maakt geld gelukkig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *