Vier handen op één buik

Het is een tv-programma waar iedereen over schrijft en een mening over heeft. Tot voor kort had ik die nog niet, want ik keek het programma namelijk niet. Maar mijn interesse was gewekt en ik besloot het programma op te zoeken via uitzending gemist. En nu ga ik als een spuit 11 ook nog even mijn mening hier over spuien.

Het programma

Het programma volgt 8 tienermoeders in de weken voor de bevalling en de maanden na de bevalling. Ze worden gecoacht door BN-moeders. Deze tienermoeders hebben de zaken niet bepaald op orde en het lijkt in de verste verte nog niet op een ideale situatie waar een kind in geboren kan gaan worden. Het programma helpt de tienermoeders en hun partners om tot zo ver mogelijk de boel op orde te krijgen.

Mijn mening

Tja, waar zal ik beginnen. Ik begin maar met een schaamteloze bekentenis: hoewel ik het afschuwelijk vind dat zo’n programma op tv komt, blijf ik het toch kijken. Ik vind het tenenkrommend, die meiden hebben hulp nodig en ik snap niet waarom dat op tv moet. Een uithuisplaatsing is al afschuwelijk genoeg, zonder dat heel Nederland mee kijkt en daar een mening over vormt. Tuurlijk die meiden doen daar zelf aan mee, maar in hoeverre weten zij wat de impact hiervan is en wat het allemaal te weeg brengt. Moeten ze daar niet voor beschermd worden? Maar toch moet ik heel eerlijk bekennen dat ook ik dus blijkbaar gevoelig ben voor de sensatie tv en toch weer een afleveringetje ga kijken. En dat zal voor velen met mij gelden. En zo lang dat gebeurt blijven de kijkcijfers natuurlijk goed en zal zo’n programma blijven bestaan.

Wat ik tot slot nog jammer vind: waarom alleen deze schrijnende gevallen in beeld brengen (ja, sensatie, kijkcijfers etc)? Ik geloof oprecht dat er genoeg tienermoeders zijn die wel de zaakjes op orde hadden of dat voor elkaar kregen. En dat zal niet altijd makkelijk zijn geweest, maar ze deden het wel of kregen het uiteindelijk voor elkaar. Geef die mensen ook een stem en laat ze voorbeeld zijn voor de tienermoeders die niet weten waar te beginnen.

Wat vind jij van het programma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *