Slaapwandelen

Je leest wel eens van die verhalen dat mensen gruwelijke dingen in hun slaap doen en er de volgende ochtend niets meer van weten. Dit zijn uitzonderlijke gevallen, maar slaapwandelen komt volgens mij regelmatig voor. Manlief is er ook bekend mee (maar doet geen gruwelijke dingen), maar voor mij waren de eerste keren om dat mee te maken heel gek.

Wat is het?

Nou ja, dat lijkt me vrij logisch. Rond wandelen in je slaap. De slaapwandelaar stapt uit zijn bed, het lijkt of hij ontwaakt is en kan gaan rondwandelen, of soms zelfs handelingen uit voeren. Denk daarbij aan kasten open trekken; douche aanzetten; naar beneden gaan, noem maar op. Als je de slaapwandelaar er de volgende ochtend naar vraagt, dan weet hij van niks (meestal).

Oorzaken 

Het is niet helemaal duidelijk wat er nu voor zorgt dat iemand gaat slaap wandelen. Vaak zijn het kinderen die dit doen, en de oorzaak wordt daar gezocht in het nog niet volgroeid zijn van het zenuwstelsel en bij vermoeidheid. Het begint vaak bij kinderen ouder dan 4 jaar en verdwijnt meestal rond de puberteit weer. Als je als volwassene nog steeds slaapwandelt, blijf je dat hoogstwaarschijnlijk je hele leven doen. Over oorzaken voor slaapwandelen bij volwassenen is niet veel bekend, vermoedelijk speelt oververmoeidheid, stress of alcohol-/drugsgebruik een rol.

Hoe ga je er mee om? 

De eerste les die ik heb geleerd, is: ‘maak een slaapwandelend persoon nooit wakker!’ Ze zijn zo diep verzonken in hun slaap, dat wakker maken sowieso erg moeizaam is, maar je weet ook niet hoe ze dan wakker worden en wellicht schrikken of boos worden. Je kan dan het beste een slaapwandelaar weer in bed proberen te ‘praten’. Verder las ik tips om te zorgen voor een veilige omgeving (een traphekje, opgeruimde slaapkamers) en goed voor jezelf zorgen (op tijd naar bed gaan, reduceren van stress, ontspannen gaan slapen).

Heb jij wel eens geslaapwandeld? Of ken je iemand die dit doet?

 

Meer info? Kijk eens hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *