Just Read: Astrid Holleeder – Judas

Vroeger verslond ik boeken. Ik was echt een boekenwurmpje en kon me helemaal verliezen in een goed boek. Sinds de zwangerschap van Noud (en oké, eigenlijk al sinds de komst van Netflix) lees ik erg weinig. Ik kan me niet meer goed concentreren op een boek en eigenlijk vind ik dit hartstikke jammer! Sinds een maandje heb ik een Kobo Plus abonnement genomen, om zo hopelijk weer wat meer te gaan lezen. Mijn laatst gelezen boek is Judas van Astrid Holleeder.

Het verhaal

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact van de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willem Holleeder en Cor van Hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer. Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven. (Samenvatting via Bol.com)

Aanrader?

Nou, het eerste boek dat ik sinds lange tijd weer eens heb opgepakt, bleek nou niet meteen een aanrader. Volgens mij ben ik één van de weinigen die dit vind, want toen het boek net uit was, hoorde ik alleen maar jubelverhalen. Ik kan me helaas niet vinden in die verhalen, of wellicht had ik mijn verwachtingen te hoog liggen. Ik heb het boek uitgelezen, maar moest me er door heen worstelen. Ik vond het verhaal langdradig en het kon me niet echt boeien. Het enige wat me nog goed is bij gebleven is mijn verbazing: hoe kan iemand zo iets doen? Het klinkt bijna alsof het allemaal wat is aangedikt. Wat een verschrikking moet het geweest zijn (en nog steeds) om zo geterroriseerd te worden door je broer.

Heb jij het boek Judas gelezen? En wat vond je er van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *