Een jaar moeder

Met de verjaardag van mijn zoon, was tegelijkertijd ‘mijn verjaardag’ als moeder. Want het eerste jaar moeder zit er op. Tijd om eens even terug te blikken hoe dat is gegaan. Wat waren mijn verwachtingen vooraf en zien die uitgekomen?

Verwachtingen vooraf

Echte verwachtingen vooraf had ik niet zo zeer. Tuurlijk lees je wat op internet, noem maar op. Ik denk dat mijn verwachtingen vooral waren: zwevend op een blauwe wolk, genieten van ons baby’tje, met een chronisch slaapgebrek. Verder was ik denk ik maar zo realistisch om de boel op me af te laten komen. Ik was vooral heel erg benieuwd hoe ons ventje er uit zou zien en hoe ik het zou doen op weinig slaap (ik kan daar namelijk niet al te best over).

Terugblik

Ik zit al een tijdje te broeden hoe ik dit het beste kan omschrijven. De eerste weken met Noud overvielen mij echt volledig. Een blauwe wolk? Nee, die was er nog niet. De liefde voor Noud, ja, die was er meteen, al voordat hij geboren was. Maar ik moest zo ongelooflijk wennen aan alles. En de onzekerheid over allés die het moederschap met zich meebracht. Maar tegelijkertijd maakte het moederschap me ook heel zeker en zei ik waar het op stond. Ik ben normaal niet iemand die snel om hulp vraagt, ben snel bang dat iemand mij lastig vind, maar de eerste weken stond ik geloof ik echt elke week bij het consultatiebureau op de stoep. Ik wilde gewoon het allerbeste voor mijn kind en omdat ik het even niet wist, ging ik hulp vragen bij mensen die geacht worden het wel te weten. Tevens kon ik ook ineens heel goed voor mezelf en voor m’n kind opkomen en deed ik alleen wat met de adviezen die ook bij mij pasten als hoe ik ben als moeder.

Na die eerste weken was daar ineens die blauwe wolk, waarop we als gezin wegzweefden. De onzekerheid bij mij nam met de dag af, ik genoot (en doe dat nog steeds) met volle teugen en voor ik het wist vierde ik de eerste verjaardag van onze zoon. De zoon die mij elke dag trots maakt, die elke dag een lach op mijn gezicht tovert, die me ook wel eens tot wanhoop drijft, die mij onvoorwaardelijke liefde leren kennen. Ik weet het zeker: het moederschap is het mooiste wat er is!

Hoe heb jij het eerste jaar moederschap ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *