Oei, ik groei!

Als je zwanger bent of net moeder bent, heb je ongetwijfeld gehoord van het ‘oei, ik groei’ boek. Voor sommige nieuwbakken moeders dé bijbel en voor anderen juist klinklare onzin. Volgens mij is het bij dit boek: of je gelooft er heilig in, of juist helemaal niet. Ik heb het boek op aanraden van een vriendinnetje aangeschaft en deel vandaag mijn mening hierover.

Het boek

Het boek beschrijft 10 sprongen in de mentale ontwikkeling van een baby. De schrijvers van dit boek hebben jaren onderzoek gedaan naar het gedrag van kinderen en hebben ontdekt dat bij alle kinderen rondom dezelfde periodes een verandering in gedrag plaats vindt. Kinderen worden hangerig, humeurig en huilerig: de 3 H’s. Dit is typisch gedrag bij een sprongetje. Kinderen leren steeds meer, wat ze soms kan beangstigen. Tijdens zo’n sprongetje lijkt het of ze achteruit gaan in hun achteruitgang. Kinderen willen alleen maar hangen en lijken ineens veel minder te kunnen dan voorheen. Maar nadat ze zo’n sprongetje hebben genomen, kunnen ze ineens veel meer. In het boek noemen de schrijvers het alsof er een winkel open gaat. Kinderen kiezen daar de vaardigheden uit, die bij het kind past en bij hun karakter. Een kind kan niet ineens alles, maar ‘kiest uit de winkel’ een aantal vaardigheden. Zo zal het ene kind veel meer interesse hebben in sociale interactie, terwijl een ander kind juist meer kiest voor motoriek.

Wat vind ik er van?

Het boek heeft me in de eerste weken van Noud, absoluut wel er door heen geholpen. Ik las dingen en ik herkende zo veel. Ik geloof ook oprecht in de sprongetjes in de ontwikkeling en dat kinderen daardoor even in de 3H’s komen. Ik heb het ook gezien bij Noud, in ieder geval bij een aantal sprongetjes. Ik moet zeggen dat niet alle sprongetjes even duidelijk aanwezig waren bij onze kleine man. Soms dacht ik van: oh, volgens het boek zouden we nu in een sprongetje zitten, maar niks te merken. Andere sprongetjes waren luid en duidelijk aanwezig. Het boek is voor mij dan ook meer een soort leidraad, maar het is niet zo dat ik niet meer zonder kan. Ik vind het wel een interessant boek om te lezen én het is een boek dat op een leuke en toegankelijke manier geschreven is én ook nog eens leuk om te lezen!

Ken jij het boek ‘Oei, ik groei’? En wat vind jij er van?

2 gedachten over “Oei, ik groei!”

  1. Ik heb het boek nooit aangeschaft en ook nooit gelezen, maar ik weet wel waarover het gaat en zou het graag in de toekomst nog eens lezen. Denk dat het inderdaad interessant kan zijn als je bepaalde zaken uit het boek herkent bij je kind, maar voor pure waarheid zou ik het ook niet houden.

    1. Het is inderdaad leuk om herkenning te zien. In het begin las ik soms al in het voren en ging ik soms zoeken naar tekenen van een sprong (onzekere moeder). Nu kwam ik er pas achter na 3 weken, omdat manlief zei: zou het ook een sprong kunnen zijn. En daar kwam alle herkenning 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *