Genderneutraal opvoeden?

Je kunt er tegenwoordig niet meer om heen. Sla een krant open, zet de tv aan of open Facebook en grote kans dat je het ergens tegen komt. Het woord genderneutraal. Want jongens, dat is het helemaal op dit moment. Winkelketens die alleen maar genderneutrale kleding gaan verkopen, de HEMA die de labels uit de kleding halen om ook aan te sluiten bij de genderneutrale hype.

Genderneutraal

In Nederland recent nog maar een hype die veel stof doet opwaaien trouwens. In Zweden gebeurt het echter al veel meer en maakt het genderneutrale al meer deel uit van de samenleving. Genderneutraal betekent dat je bewust bent van hoe in de samenleving de rollen van mannen en vrouwen worden neergezet en dat je dus deze werelden samenvoegt, zodat een kind zelf kan kiezen. Het idee er achter is dat kinderen een eigen persoonlijkheid en karakter kunnen ontwikkelen, zonder dat hun dit is opgelegd.

Hype

In Nederland hoef je maar te beginnen met genderneu… en heel internet ontploft. Ik zit er een beetje tussenin. Als ik naar mezelf en manlief kijk als opvoeder, denk ik niet dat wij bovenaan staan met genderneutraal opvoeden. Wel kijken we naar wat ons kind nodig heeft en wat bij hem aansluit. Zo zocht ik bijvoorbeeld een keer naar een speelgoedstofzuiger, omdat hij het zo leuk vindt om mama te helpen. Vervolgens zie ik dat dit onder meisjesspeelgoed valt. Toch heeft Noud zijn eigen schoonmaakkarretje. Wil Noud over een tijdje graag met poppen (wat nu nog als echt meisjesspeelgoed wordt gezien) spelen, dan kan dat, daar zou ik geen probleem van maken. Dus ik kan me helemaal vinden in de labeling van kinderkleding en speelgoed afhalen. Ik las een reactie van iemand die zei: de meidenbroeken zitten mijn skinny zoon veel mooier, maar als je 8 bent ga je niet met een broek aan lopen waar een roze label met girls aan hangt. Ook daar kan ik me nog wel in vinden.

Slaan we door?

Maar dat alles genderneutraal moet? Als ik eerlijk ben, ik ben er (nog) niet aan toe. En ik vraag me af of de samenleving er wel aan toe is. Genderneutrale voornamen, geen hij/zij meer maar het, genderneutrale toiletten? Nee, sorry, dat gaat mij (nu nog) te ver. De meeste mensen worden gewoon geboren als jongen of meisje en daar horen bepaalde fysieke kenmerken bij. Belangrijkste is denk ik dat je naar het kind kijkt, wat die nodig heeft en daarbij aansluit. Tot slot vraag ik me af of de samenleving er aan toe is. Als ik naar mezelf kijk: ik zou als kind van 8 het niet leuk vinden als ik dezelfde broek of dezelfde jas aan zou hebben als een jongen in mijn klas. Of er nou wel of geen labeltje met geslachtsaanduiding in hangt. Maar dat is puur een gevoelsding, ik weet niet hoe het er nu aan toe gaat in de schoolklassen.

Even voor de duidelijkheid. Dit zijn puur mijn gevoel en mijn gedachten. Ik ben heel benieuwd naar jullie gedachten over dit onderwerp?  

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *