Geef complimenten!

Ik las laatst een artikel in de Ouders van Nu over complimenten geven. Heel interessant, want hierin werd onder andere gesteld dat je niet bij elke penstreek die je kind op papier zet, hoeft staan te juichen. Hoe belangrijk is een compliment nou eigenlijk?

Gemeend

Allereerst, ben ik van mening dat een compliment  gemeend moet zijn. Je kan een beetje achteloos zeggen dat je kind iets goed heeft gedaan, terwijl je niet op- of omkijkt, maar dat gaat dus echt niet binnenkomen. Tevens leert een kind dan niks van een compliment. Dus sta echt even stil bij wat je vindt dat je kind goed doet en zorg er voor dat je ook de aandacht hebt van je kind op het moment dat je een compliment geeft.

Gericht

Tegelijkertijd moet een compliment gericht zijn, wil je dat het goed overkomt. Ben je tevreden dat je kind op tijd thuis is? Benoem dit er dan ook bij. Dus niet: ‘goed zo!’, maar ‘ik vind het fijn dat je op tijd thuis bent’.  Of als je kind een mooie tekening heeft gemaakt: ‘wat heb je een mooie tekening gemaakt’. Het artikel dat ik las, stelde dat je het beste ook kon richten op het proces en niet op het resultaat. Dus ‘wat heb je goed je best gedaan op die tekening’.

Meerwaarde van een compliment

Nou, je hoeft dus echt niet bij elke stap die je kind zet, overdreven te gaan complimenteren. Dan raakt een compliment ook zijn meerwaarde kwijt. En je kan het averechtse bereiken: een kind kan denken dat alles wat hij doet fantastisch is. Maar wanneer je gericht en gemeende complimenten aan je kind geeft, ben ik er van overtuigd dat een kind groeit. In zelfvertrouwen, maar ook in ontwikkeling. En het zorgt natuurlijk voor een positievere sfeer en een hechtere band tussen jou en je kind.

Geef jij vaak complimentjes aan je kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *