Ik als moeder

img_0030

Al voordat ik zwanger was, heb ik regelmatig nagedacht hoe ik als moeder zou willen zijn. Toen ik zwanger was, werd dat natuurlijk al wat meer concreter. In de acht maanden die ik nu moeder ben, heb ik daar nog weer meer gedachten over gekregen, en die deel ik vandaag met jullie.

Hechting

In dit half jaar als moeder, heb ik gemerkt dat ik het belangrijkste vind dat mijn zoon merkt dat wij er voor hem zijn. Hechting vind ik heel belangrijk. Ik laat mijn ventje dus ook niet lang huilen. Soms echt wel eens, als het een jengeltje is en tja, soms moet er ook wel eens een flesje gemaakt worden. Maar ik ben wel zo’n moeder die vijf keer terug loopt als mijn kleintje heel hard ligt te brullen in zijn bed en die vijf keer hem zijn speentje geeft. Ik haal hem niet uit bed, maar ik laat hem wel weten dat ik er ben. En als dit niet werkt en hij zo overstuur is, dat ik hem niet kan bereiken met een liedje of een aai over de bol, dan pak ik hem er uit om te troosten.

Verder vind ik regelmaat belangrijk: de dingen gebeuren elke dag ongeveer in dezelfde volgorde. Ook probeer ik de hoeveelheid suikers te beperken en mijn kleintje qua eten zoveel mogelijk diversiteit aan te bieden. Als hij straks groter is, vind ik het belangrijk dat dingen uitgelegd worden. Dus als iets niet mag, uitleggen waarom iets niet mag. Niet 100 keer, niet in discussie en ook geen ellenlange uitleg. Maar gewoon: ‘Dit mag niet, omdat het heet is.’ Ook vind ik het belangrijk dat hij zelf dingen ontdekt, fouten maakt, maar weet dat wij, zijn ouders, er altijd voor hem zullen zijn.

Liefde & vertrouwen

Ik hoop mijn zoon respect voor anderen mee te geven. Ik hoop mijn zoon familieliefde mee te geven. Ik hoop mijn zoon mee te kunnen geven dat hij mag ontdekken, mag leren, fouten mag maken. Ik hoop mijn zoon mee te kunnen geven dat het leven niet alleen maar nemen is, maar dat je ook iets terug moet geven. Ik hoop mijn zoon mee te geven dat hij mag zijn wie hij is en zich niet anders hoeft voor te doen. Maar bovenal hoop ik mijn zoon veel liefde en vertrouwen mee te geven!

Hoe dit in de toekomst gaat uitpakken, is natuurlijk altijd nog de vraag, maar dit zijn een aantal belangrijke punten voor mij die ik hoop mee te kunnen nemen in de opvoeding. Hebben jullie bepaalde punten die jullie belangrijk vinden in de opvoeding?

 

2 gedachten over “Ik als moeder”

  1. Het is niet erg als je kindje een fout maakt en flink met zijn ‘koppie tegen de muur botst’.
    Het belangrijkste is dat hij weet dat jij er bent om hem op te vangen of van de grond te pakken (spreekwoordelijk gezegd) en samen alles weer op het juiste pad te zetten …..
    Dat is wat vertrouwen geeft …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *