The Mumlife Raw Tag

Gisteren kwam ik bij Elise de Mumlife Raw Tag tegen en ik vond het leuk om deze ook in te vullen. Het is een vragenlijst die vraagt om eerlijke antwoorden van moeder. Ik heb de eerste maanden van het moederschap echt regelmatig gedacht: waarom heeft niemand mij dit verteld? Vandaag deel ik mijn antwoorden!

1. Beschrijf jouw dag als moeder vandaag in één woord en leg kort uit.

Energiegevend.

Ik schrijf dit over woensdag, een dag waarop ik de hele dag met mijn mannetje was. We hebben zo’n gezellige dag gehad, waarbij Noud zo vrolijk was. Als ik dan ’s avonds op de bank de dag even door mijn hoofd laat gaan, denk ik: wat ee heerlijke dag!

2. Wat is het meest uitdagende gedeelte om te ‘connecten’ met andere moeders?

Pfoei… Met mijn vriendinnen die ook moeder zijn, heb ik geen moeite om te ‘connecten’. We kunnen eerlijk zijn, respecteren elkaar en elkaars mening over de opvoeding. Dan heb ik niet zo veel moeite om te ‘connecten’.

Met andere, ‘onbekende’ moeders vind ik het soms wel lastig om te connecten. Maar niet omdat het andere moeders zijn, maar omdat ik daar in zijn algemeen meer moeite mee heb. Ik vind het soms nog wel lastig om bij een ‘dominante’ moeder, die haar opvoedingsstijl probeert te ‘verkopen’ om dan mijn eigen mening daar in te verkondigen.

3. Deel één vreselijk poep-moment. Die hebben we allemaal.

Ja. Laatst nog. Vlak voor het naar bed gaan, ging het mis. Het zat overal! We hebben hem in de douche gezet en alles maar afgespoeld.

4. Hoe ga je om met publieke driftbuien van je kind(eren)?

Há, die publieke driftbuien heb ik gelukkig nog niet gehad. Al hoewel. Meneertje heeft er momenteel een handje van dat hij álles zelf wil lopen. En van mij mag hij best een stukje lopen, maar soms moet hij dan ook nog weer even een stukje in de buggy. Nou gillen kan meneer dan. Ik heb daar niet zo veel boodschap aan, ik zet hem in de buggy, klik hem vast en loop met hem door. Driftbui is over.

Ook heeft hij een keer de hele winkel bij elkaar gekrijsd. Thuis was er nog niks aan de hand, en toen ik bijna aan het eind van de boodschappen was, begint meneertje ontroostbaar te huilen. Ik voelde me wat opgelaten, maar kon er vrij weinig aan doen. Ik probeer hem vaak wat af te leiden, maar niks was goed. Achteraf bleek dat hij ineens koorts had gekregen. Het arme ventje was gewoon ziek.

5. Eerlijk: hoeveel schermtijd heeft jouw kind?

Dit proberen we wel te beperken. Vaak mag hij vlak voor het na bed gaan even tv kijken. Dat is tussen de 15 en 30 minuten. Al hoewel. Noud is na 10 minuten al snel afgeleid en begint dan tegelijkertijd ook te spelen. Soms mag hij tijdens het eten koken ook nog even tv kijken, als hij anders continu in de keuken loopt rond te spoken.

6. Wat is jullie makkelijke go-to-avondmaaltje wat jullie (te vaak) eten?

Onze makkelijke maaltijd is vaak een bonenschotel, waar ik mijn mannen heel blij mee maak (deze mama iets minder).

We halen ook wel eens een patatje, maar dan zorgen we dat Noud voor die tijd al een gezonde maaltijd heeft gegeten. En dan krijgt hij soms nog wat patatjes van ons.

7. Heb je vandaag geschreeuwd, gehuild of het moeilijk gehad vandaag?

Uh ja. Vooral het moeilijk hebben. Noud heeft er een handje van om tijdens het avondeten wat te klieren. Zeker zodra onze borden op tafel komen (waar precies hetzelfde opligt als op zijn bordje), dan wil hij alleen maar nog wat wij op tafel hebben staan. Lepeltjes eten die zijn kant opgaan worden resoluut geweerd. Vandaag besloot meneer eten op de grond te gooien. Ik sprak hem toe dat ik dit niet wilde zien en dat hij eerst zijn bordje moest leeg eten. Hij ging weer verder met zijn bordje, maar na 3 happen hetzelfde. Ik pakte zijn bordje weg en op dat zelfde moment slaat meneertje hem uit mijn handen. Eten overal. Toen heb ik wel iets harder dan ‘normaal’ tegen hem gezegd dat ik dit niet wilde hebben en dat het klaar was. Ik heb hem met kinderstoel en al even bij tafel weggeschoven en ben eerst gaan opruimen. Noud is er volgens mij van geschrokken, want hij begon heel hard te huilen. Ik heb hem daar even in gelaten en eerst de boel opgeruimd. Daarna kon hij gewoon weer aanschuiven en hebben we nog een gezellige maaltijd gehad.

8. Wat was het beste moment vandaag als moeder?

Het ouder- en kindzwemmen! Oh dat is zo fijn. We waren al een tijdje niet geweest en we mochten in ondiep water. Dan is het zo ondiep dat de kleinste in de groep dan kan staan. Voor de ouders niet altijd handig, maar mijn mannetje geniet er zo van. Ik merkte wel dat hij af en toe even mijn hand opzocht als het even spannend werd. Dan geniet ik to the max.

Ook toen manlief thuis kwam (nadat hij de avond ervoor overver moest voor zijn werk), hij zag mijn man en het was ‘papa, papa, papa’ en mijn man kreeg een enorme knuffel. Dan geniet ik zo.

9. Wat is je geheime guilty pleasure om jezelf te belonen als moeder?

Als mijn ventje zijn middagslaapje doet, dan vind ik het heerlijk om op de bank te ploffen en lekker een serietje te kijken!

10. Hoe vaak ervaar je schuldgevoelens als moeder?

Pf, ik moet zeggen, dat wordt echt wel minder. In het begin heb ik heel veel schuldgevoelens gehad. Of nu ik dit zo op schrijf, vraag ik me af of het echt schuldgevoelens zijn, of dat het toch meer de onzekerheid was. Ik denk de laatste keer dat ik schuldgevoelens had was bij dat ‘vreselijke’ poepincident. Ik rook wel wat, maar omdat hij toch zo op bed ging, heeft hij nog 10 minuutjes in z’n eigen vuiligheid rond moeten lopen. Dat vond ik wel een beetje een loedermoeder-actie van mezelf, helemaal omdat hij er van top tot teen onder zat zo ongeveer.

Ik moet zeggen dat het qua schuldgevoelens echt wel mee valt, want manlief en ik voeden ons kleine ventje op met in ons achterhoofd altijd zijn belang voor op en zijn behoeftes. En volgens mij, doen we dit best goed. Er zijn ongetwijfeld ouders die het anders doen, maar dit past het beste bij ons.

11. Deel één ding over het moederschap waar meer over gepraat/gedeeld moet (kunnen) worden.

Dat het moederschap naast prachtig, het mooiste en bijzonder ook heel ingewikkeld is. Ik vond dat zo’n ongelooflijke deceptie. Ik dacht: zodra mijn baby geboren is, zweven we als gezin op een prachtige blauwe wolk in onze eigen bubbel. Nou, nee. Ik was heel open en vertelde dat ik het allemaal best moeilijk vond, dat ik onzeker was. 9 van de 10 moeders die ik sprak, konden dit beamen. En toen dacht ik: waarom nu dan wel? Dus moeders, deel ook de moeilijke momenten met elkaar, want volgens mij heeft iedereen dit.

Wil je de tag overnemen? Zeker doen, leuk!

2 gedachten over “The Mumlife Raw Tag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *