Ik ga slapen, ik ben moe… – Bedrituelen

cat-1049724_960_720

Slapen. Ik denk dat slaap wel één van de dingen is die de meeste kopzorgen oplevert bij kersverse ouders. Mij heeft het in ieder geval veel zorgen opgeroepen. De eerste weken bezorgde Noud ons kopzorgen omdat hij niet wilde slapen. Daarna sloeg het om en sliep meneer ineens best veel. Ook dat baarde ons weer zorgen (ja het is ook nooit goed). Slaap is onwijs belangrijk, want tijdens de slaap rust je baby en groeit een baby. Benieuwd naar onze bedrituelen? Lees dan verder.

Slaap kindje slaap

Zoals ik al schreef, slaap is zo ontzettend belangrijk. Baby’s verwerken in hun slaap de prikkels die ze in de wakkere tijden allemaal krijgen.Dit doen ze door te dromen, maar tijdens het slapen worden ook nieuwe verbindingen gelegd tussen de hersenen. Ook groeit een baby tijdens zijn slaap. Zowel lichamelijk als geestelijk. Slaap zorgt voor herstel van het lichaam en tijdens slaap scheiden de hersenen het groeihormoon af. Daarnaast zorgt de REM-slaap (de diepe slaap, waarin mensen en dus ook baby’s dromen) dat hun leervermogen wordt vergroot, doordat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt vergroot.

Daarnaast zorgt een goede slaap van de baby, ook voor uitgeruste ouders, dus voor een gezellige sfeer in huis (ook niet geheel onbelangrijk) 😉 (Bron: Wij Jonge Ouders)

Onze bedrituelen

En nu kan ik jullie horen denken: ‘ja, erg leuk hoor, al dat geneuzel over het belang van slaap, maar… hoe dan?!’ Als je een baby hebt met slaapproblemen, is het niet altijd even makkelijk. Ik heb geen baby met grote slaapproblemen, dus wellicht denk je nu van: je hebt makkelijk praten. Wel ben ik overtuigd van het belang van een bedritueel, wij doen dit al vanaf dat Noud een maand of twee is. Rond 19.00 uur is het tijd voor een badje/douche. Na het afdrogen lekker pyjama aan, in de slaapzak en tijd voor de fles. Na de fles krijgt de kleine man zijn knuffel en zijn speen en gaan we nog even een boekje lezen. Dan duikt meneer lekker in zijn bedje, met zijn twee knuffels (zonder slaapt hij dus gewoon echt niet!), het muziekdoosje gaat aan, nog een knuffel en kus van papa en mama en dan vertrekken wij. De kleine man gaat dan lekker slapen. Vaak moeten we ’s nachts nog wel een keertje (of 2) naar hem toe, omdat hij z’n speentje kwijt is. Maar dat is een speentje geven en dan valt hij (meestal) wel weer in slaap.

Wij hebben dus absoluut het heel makkelijk met zo’n lief jongetje dat heel makkelijk in slaap valt. Daar ben ik me van bewust en heel dankbaar voor. Hebben jullie bedrituelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *