Voorlezen

Voorlezen, als ik de boeken mag geloven, kun je er niet vroeg genoeg mee beginnen. Ook een baby kun je namelijk al ‘voorlezen’. Al is het alleen maar dat hij je stem hoort en wat plaatjes met je kan kijken. Maar waarom is dat voorlezen nu zo belangrijk?

Voordelen

  • Een mooie overgang van dag naar nacht
  • Gezellig en knus momentje
  • Goed voor de hechting
  • Positieve invloeden op de taalontwikkeling (het schijnt zelfs zo te zijn dat je na 15 maanden al effecten kan zien op de woordenschat!)

Wanneer

Bij ons maakt het voorlezen onderdeel uit van het avondritueel. Of eerlijk gezegd, moet ik zeggen, maakte het onderdeel uit van het avondritueel. Het is er een beetje bij ingeschoten de laatste tijd, omdat er een tijd was waarbij Noud bij de fles al in slaap viel en er dus geen tijd meer was voor een boekje. We moeten het dus weer oppakken, maar zelf vind ik dat een heerlijk moment om een boekje er bij te pakken. Noud pakt ook geregeld overdag een boekje en komt dan bij één van ons zitten om te ‘lezen’.

Vanaf wanneer

Tja, je kan natuurlijk beginnen wanneer je wilt. Wij begonnen met voorlezen, toen Noud zo’n 3 maanden oud was denk ik. Om nog even lekker tot rust te komen voor het slapen gaan. Er wordt gezegd dat wanneer je voor de baby 8 maanden oud is begint met voorlezen, dat dit een positief effect heeft op de taalontwikkeling van deze baby.

Effect

Kan ik nu al zeggen dat het effect heeft? Nee, dat weet ik niet. Wel kan ik mijn bevindingen delen, wat ik dus ook vooral ga doen. Wij merken dat Noud geregeld een boekje pakt en bij ons komt zitten om dat boekje te ‘lezen’. Ook als we tegen hem zeggen: ‘wil je een boekje lezen?’ pakt hij 9 van de 10 keer een boekje en ploft dan bij je op schoot (heerlijk!). Maar of dat nu komt dat we zo vroeg zijn begonnen met voorlezen? Geen idee. Ook begint hij nu veel meer te wijzen in de boekjes, naar plaatjes en moet je vertellen wat er op dat plaatje staat. Over de taalontwikkeling en woordenschat durf ik niet te veel te zeggen. Noud zegt nu 3 woordjes: ‘bah’, ‘ja’ en ‘papa’. Dit is nog niet helemaal gericht, alles is ‘ja’ en alles is ook ‘papa’. Hij begrijpt wel veel meer, dat is iets wat we de laatste tijd steeds meer zien. Maar of dat meer is dan bij een kind dat niet voorgelezen wordt, dat kan ik je niet vertellen. Ik ben gek op lezen en geniet van de momenten dat Noud met een boekje bij ons komt zitten. Ook wil ik lezen absoluut stimuleren. De positieve effecten die daarmee samenhangen, zijn dan naturlijk mooi mee genomen!

Lees jij je kind voor?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *