Sint Maarten

11 november is de dag… Vandaag is het zo ver. De kindjes mogen met hun lampionnetje langs de deuren. Waar komt dit eigenlijk vandaan? En hoe vieren wij het?

Oorsprong

Er bestaat onduidelijkheid over het ontstaan van het Sint Maarten feest. Sommigen stellen dat het een heidens feest, anderen stellen dat het een Germaans winterfeest is en nog weer anderen veronderstellen een kerkelijke oorsprong. Moderne onderzoekers nemen vaak het standpunt in van een bedelfeest wat nodig was in de moeilijke wintermaanden. Rijke kinderen deden niet mee aan dit feest, het was een feest voor de armen. Tegenwoordig is het een wijdverspreid feest en in de gebieden waar het gevierd wordt, doen alle kinderen mee.

Mijn Sint Maarten

Ik vond 11 november altijd super leuk. Ik maakte op school een lampion en ging met vriendinnetjes langs de deuren om zoveel mogelijk snoep op te halen. In mijn beleving regende het altijd op 11 november, deed je lichtje het al niet meer bij de eerste deur en had je in verband met de regen altijd een plastic zak over je lampion. Het zal heus niet altijd zo geweest zijn, maar dat is de sfeer die ik nog altijd proef als ik terug denk aan 11 november.

En nu?

En nu ben ik zelf moeder en heeft mijn kind zijn eerste lampion gemaakt. Gisteren heeft hij zijn eerste lampionfeest op de opvang gehad. Wij gaan vandaag nog niet langs de deuren samen met Noud, daar vind ik hem nog te jong voor. Hij snapt het ook nog niet helemaal, denk ik. En ik vrees dat ik dan degene ben die liedjes staat te zingen šŸ˜‰ We gaan even naar de buurtjes en verder mag Noud helpen bij de deur. Ik denk dat dit voor nu ook prikkels genoeg zijn! En dan zien we volgend jaar wel weer verder!

Vieren jullie Sint Maarten? En zo ja, hoe dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *