‘Noud doen’

Noud zit momenteel in de fase dat hij alles zelf wil doen. Maar dan ook echt alles. Aankleden, tandpasta op zijn borstel doen, brood smeren, fruit schillen. Bij alles wat ik aan het doen ben in huis, staat een klein mannetje achter mij en zegt: Noud?  Onwijs leuk en schattig om te zien, maar sommige dingen zijn nog niet echt geschikt voor een jongetje van nog geen 2 jaar oud.

Zelf doen

Wij proberen Noud z’n ontwikkeling te stimuleren, door hem de dingen die hij kan doen zelf te laten doen. Zo eet hij al tijden ‘zelf’, ook zijn warme maaltijd. Het zorgt voor een hele hoop gesmeer soms en vaak eindigt het ook dat wij hem alsnog eten geven, omdat het uiteindelijk vooral veel spelen met eten is, maar hij probeert het wel. Oh en wat hij echt lekker vindt, dat schuift hij ook rap naar binnen 😉 Ook zelf aankleden mag hij best. Zijn broek aan lukt aardig, net als zijn trui, als je hem die goed aangeeft. Ook zijn jas doet hij tegenwoordig zelf aan, via een trucje dat hij op de crèche heeft geleerd. Trots dat ie is, als het hem lukt. Schoentjes zijn nog wat lastig, maar laarsjes lukt dan weer wel (soms verkeerd om, maar hé, ze zijn aan!).

Samen

Er zijn ook genoeg dingen die we samen doen. Zo mag hij samen met één van ons best wat melk in zijn beker schenken (en leuke bijkomstigheid, hij drinkt daardoor ook beter). Of samen tandpasta op zijn tandenborstel doen.  Er zijn een aantal dingen die we dus samen doen, en dat weet Noud inmiddels ook als de beste. Als ik dus naar de koelkast loop en een pak melk er uit haal, staat Noud ook naast mij: ‘Samen Noud?’

En sommige dingen gewoon niet

En er zijn ook gewoon dingen, waarvan ik niet wil hebben dat hij het doet. Simpelweg voor zijn eigen veiligheid. Zo laat ik hem niet met een mesje een appel of een peer schillen bijvoorbeeld. Hij wordt dan altijd even heel erg boos, want hij wil per direct die appel, maar dan moet hij dus even wachten.  Of samen thee inschenken, nou nee dus. En soms is er ook gewoon even geen tijd voor en dan doet mama of papa het even snel.

Waar het kan, laten wij Noud de dingen dus zelf doen en proberen. Daarin proberen we zijn ontwikkeling te stimuleren. Hoe doen jullie dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *