Waterpokken

Bijna ieder kind krijgt ze één keer in hun leven: de waterpokken. Die krengen zijn zo besmettelijk als de neten, dus als één iemand ze heeft, kun je er donder op zeggen dat iedereen in de nabije omgeving ze ook krijgt. Maar… Als je ze één keer heb gehad, dan krijg je ze in ieder geval niet weer. Tenminste… Meestal niet. Bij Noud op de crèche was iemand met waterpokken, dus nu is het wachten tot ons ventje ze krijgt. Ik las me alvast wat in en deel mijn bevindingen met jullie!

Besmetting

Zoals ik al zei. Waterpokken zijn belachelijk besmettelijk. Het nare aan die waterpokken is dat de besmetting al plaats vindt vóór de blaasjes zichtbaar zijn. Zo 2 dagen voor dat de blaasjes zichtbaar zijn, kan een kind anderen al besmetten. Dus tegen de tijd dat je doorhebt dat iemand waterpokken heeft, dan ben je eigenlijk al te laat qua besmetting op anderen. Het blijft besmettelijk tot de laatste blaasjes zijn uitgedroogd. Wanneer je besmet bent, duurt het 11 tot 21 dagen voor de ziekte uitbreekt. Wij kunnen dus nog even in spanning zitten of het al dan niet uitbreekt.

Ziektebeeld

Waterpokken zijn natuurlijk bekend door de rode vlekken/bultjes op het hele lichaam van je kind. Deze bultjes kunnen verschrikkelijke jeuk veroorzaken, maar belangrijk is dat je kind er niet aan krabt, want dan kunnen ze littekens gaan veroorzaken. Verder verloopt het per kind helemaal anders. Sommige kinderen zijn voor de bultjes verschijnen, wat hangerig, hebben lichte verhoging en verkoudheidsverschijnselen. De pokken kunnen gepaard gaan met koorts, maar meestal is dit niet hele hoge koorts. Waterpokken zijn in principe niet gevaarlijk, behalve voor kinderen met een lage weerstand. Wanneer je eenmaal waterpokken hebt gehad, blijft het virus in je lichaam, je wordt er immuun voor. Dit geldt niet als je waterpokken voor je eerste levensjaar krijgt (bij Noud gaat dit er om spannen).

Behandeling

Er is een vaccin tegen waterpokken, maar die zit niet in het vaccinatieprogramma in Nederland. Een echte behandeling voor waterpokken is er niet. Ik kreeg van de crèche de tip om een zemelenbadje te maken (havermout in een washandje, elastiekje er om, in het badje leggen), dit stilt de jeuk. Hou de nageltjes van je kindje kort, zodat hij/zij niet kan krabben aan de pokken. Werkt dit niet, doe dan krabwantjes/sokjes/washandjes om de handjes van je kindje, zodat hij de boel niet openkrabt. Bij de apotheek heb je ook diverse middeltjes om te smeren.

Heeft jouw kindje de waterpokken al gehad? En wat hielp bij jouw kindje?

Bron: WIJ Jonge Ouders 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *