Vaccineren: ja of nee?

16-12-14

Het is een hot item momenteel: het vaccinatieprogramma in Nederland. Er wordt veel over geschreven en er komen steeds meer tegengeluiden uit het nee-kamp. De redenen zijn divers: geloofsovertuigingen, de ziektes waar tegen geënt wordt zijn al uitgeroeid of kinderen krijgen last van veel ergere bijwerkingen dan de kwaal waar tegen geënt wordt. Bewust hou ik me wat afzijdig van deze discussie: wij hebben een keus gemaakt en daar sta ik achter. Toch werd ik laatst getriggerd door een bericht in het nieuws en dat maakt dat ik er nu toch wat over wil schrijven.

Wel of niet

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen. Wij laten ons zoontje ‘gewoon’ inenten. De ziektes mogen nu dan wel bijna niet meer voorkomen, maar dit komt volgens mij door de inentingen. Hoe minder ouders hun kinderen laten inenten, hoe groter de kans dat er wel weer uitbraken komen. De WHO geeft aan dat ongeveer 95% van de kinderen geënt moet zijn, wil er een goede bescherming zijn. Ik las ergens dat sommige ouders als reden gaven om niet te enten: want de andere kinderen zijn wel geënt. Dat vind ik dus lekker egoïstisch. Maar goed, dat terzijde. Tegenwoordig hoor je ook steeds meer over dat vaccinaties verschrikkelijk nare aandoeningen als autisme of adhd veroorzaken. Persoonlijk geloof ik daar niet zo in. Ik zou me kunnen indenken dat een kind met aanleg voor autisme door de vaccinatie eerder autistisch gedrag laat zien, dat iets getriggerd wordt door die vaccinatie. Maar ik geloof niet dat een kind autisme krijgt door een vaccinatie. Maar, kanttekening: ik heb me daar niet goed genoeg in verdiept en ik kan het wetenschappelijk absoluut niet onderbouwen. Dit is gewoon mijn persoonlijke, ongefundeerde mening.

Anderzijds maakt deze discussies wel iets anders bij me los: en dat is het klakkeloos overnemen van dingen. Wij hebben echt wel bewust de keuze gemaakt om in te enten, maar ik zei het net ook al: heel uitgebreid heb ik me er niet in verdiept. Ik vind het belangrijk dat mijn kind voldoende beschermd is en ik ga er van uit dat het vaccinatieprogramma dat doet. Daarin ben ik dus behoorlijk volgzaam (en ik denk een heleboel met mij). Het is goed om af en toe even kritisch te kijken naar wat er is en hoe dat er uit ziet en of dat nog het juiste is (in zijn algemeenheid).

Openheid

Ongeveer twee weken geleden was in het nieuws dat de minister crèches wil verplichten om openheid te geven over hoeveel niet ingeënte kinderen aanwezig zijn op de  crèche. En dat bericht deed me denken. Ik heb Noud naar de crèche gebracht en hier heb ik dus werkelijk waar nooit over nagedacht. Ook omdat ik denk dat de meeste mensen nog wel inenten (hà, daar komt de volgzame en naïeve Kim weer naar voren), maar het zou nooit in mij opkomen om bij een crèche te vragen: hoeveel niet ingeënte kinderen zitten hier. Ik kan me wel voorstellen dat het voor ouders een belangrijke wegingsfactor zou kunnen zijn. Als je je baby naar de crèche brengt, zijn ze nog lang niet tegen alle ziektes ingeënt. Dus zijn ze ook een risicogroep. Als er dan veel kinderen zitten die niet ingeënt zijn, is het in mijn ogen belangrijk om als ouder die wetenschap te hebben om zo een goede keus daarin te kunnen maken.

Wat vinden jullie van deze discussie? En zouden jullie een andere keus maken  in de opvang als je de verhouding ingeënte/niet ingeënte kinderen weet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *