Knuffels in bed


Noud slaapt al vanaf zijn geboorte met een klein knuffeltje in zijn wiegje. Die stopte ik aan de zijkant van het bed, zodat ik weet welke kant hij opkeek toen ik hem weglegde (om een voorkeurshouding te voorkomen). Toen hij naar zijn eigen kamertje verhuisde en in zijn ledikant ging slapen, kwam daar nog een knuffel bij, waar ik een paar dagen mee had geslapen. Ik kwam laatst een stukje tegen over het slapen met knuffels, dus ik dacht, ik ga eens op onderzoek uit.

Veilig slapen

De eerste twee jaar wordt natuurlijk flink gehamerd op het veilig slapen. Heel logisch. Bedje strak opmaken, geen dekbedjes, kamertje goed laten luchten, rookvrije kamer, regelmatig het bed verschonen, op de rug liggen (vanaf het moment dat meneer zelf kon draaien, ligt hij alleen maar op zijn buik) geen spullen in bed die op het hoofdje terecht kunnen komen. Dus eigenlijk ook geen knuffels. Uhm, oeps. Op Ouders van Nu lees ik hierover dat een knuffel kan tijdens het inslapen, maar dat je ze dan het beste weg kunt halen. Ik ben de eerste maanden heel erg bezig geweest met het veilig slapen en volgde alle tips netjes op. Behalve dus die van de knuffel. En ja, een knuffel kan uiteraard ook op het hoofd komen, kan onder het speeksel komen, waardoor een babytje niet meer goed kan ademen.

Hechten aan een knuffel

Wij hadden toen Noud nog zo klein was nog niet echt het besef dat Noud z’n knuffeltje heilig was voor hem. Wel vonden we het vreemd dat hij niet in slaap wilde vallen op het moment dat we ergens anders waren (en de knuffels dus niet bij ons hadden). Op een gegeven moment besloten we het gewoon eens te proberen, en warempel. Hij sliep als een roosje. Hij pakt zijn knuffel ook echt heel stevig vast (dus na het inslapen weghalen is hier ook echt geen optie). Toen hebben we heel snel een reserveknuffel gekocht en er voor gezorgd dat waar we ook heen gingen, dat zijn Konijntjes mee gaan. Hij haalt echt troost uit zijn knuffels. Ze liggen eigenlijk altijd bij hem in bed, maar als ze een keer beneden liggen en hij krijgt ze in het oog, dan neemt hij ze overal mee op sleeptouw. En als hij ziek is en bijvoorbeeld lekker op de bank ligt, geef ik hem ook wel eens zijn konijn en daar wordt hij echt rustig van. Noud is dus absoluut gehecht aan zijn knuffels. Ik las ooit ergens dat een baby zich rond een maand of 6/7 kon gaan hechten aan knuffels. Nou, in ons geval was dat echt wel eerder! Zonder knuffel, geen slapende baby. Of dat nu in zijn eigen bed is, of als hij uit logeren is, zijn knuffels moeten altijd bij hem liggen!

Slaapt jouw kindje met een knuffel? En kan hij zonder zijn knuffel slapen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *