Hechting

img_0015
Foto gemaakt door Tilly Fotografeert

Een serieus onderwerp en van levensbelang. Hechting. En dan heb ik het natuurlijk niet over hechtingen als je een grote wond hebt, maar hechting van mens tot mens. Ik heb een sociale opleiding gedaan waar vaak hechtingsproblematiek ter sprake kwam. Ik werk in de jeugdzorg, waar je ook hechtingsproblematiek tegenkomt. En wanneer er sprake is van hechtingsproblematiek, is dat niet zo maar op te lossen. Hechting is super belangrijk, voor ieder kind, en dat begint vanaf het moment dat je babytje geboren is.

Hechting

Wat is dat nu precies, hechting? Kun je ook ongehecht zijn? Nee, dat kan niet. Ieder mens hecht zich, maar de wijze waarop is ontzettend belangrijk. Een kind kan zich op een veilige manier hechten of op een onveilige manier. Je kunt je indenken dat de veilige manier van hechten de juiste is en de onveilige manier wil je liever niet. Maar waarom is die hechting nou zo belangrijk? Een goede hechting heeft een positieve invloed op de gezondheid van het kind en op de sociaal emotionele ontwikkeling. Hechting zorgt er voor dat een kind later in staat is om relaties aan te gaan, draagt bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld. Dat vertrouwen zorgt dat een kind later in het leven beter weet om te gaan met stress, angst en onveiligheid (bron: Ouders van Nu).

Belangrijk

Hechting en gedrag dat zorgt voor hechting is vaak een automatisch proces, ingegeven door hormonen. Ouders willen graag knuffelen met hun kindje en vinden aandacht heel fijn en plezierig. Dat knuffelen en huid-op-huid contact is heel belangrijk. Niet voor niets dat ze na de bevalling de baby ook eerst bij de moeder laten liggen (indien dit mogelijk is natuurlijk). Maar ook het praten tegen je kind; het in bad doen van je kindje; positieve aandacht; zorgen dat je kindje je ziet (bijvoorbeeld bij de voedingen); troosten wanneer je kindje overstuur is; laten weten dat je er bent. Een greep uit dingen die je kunt doen (en zeer waarschijnlijk ook heel vanzelfsprekend vindt om te doen) en die bijdragen aan de hechting. Naast dat je er bent voor je kindje, is het aan de andere kant ook belangrijk dat je kindje leert om soms alleen te zijn. Ik ben geen expert, maar volgens mij is het allerbelangrijkste dat je kind weet en het gevoel heeft dat je achter hem staat. En ik denk dat het belangrijk is om je bewust te zijn van het concept hechting, maar dat je echt kunt vertrouwen op je instincten als ouder en dat het dan grotendeels vanzelf gaat.

Denk jij wel eens na over hechting en hoe jouw kindje zich heeft gehecht?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *