Elf-maanden-oud-tag

Maandelijks wil ik jullie op de hoogte houden van de ontwikkeling van mijn kleine man. Waarschijnlijk zal dit later wat minder frequent worden, maar de ontwikkelingen gaan nu zo ontzettend snel, dus ik denk dat ik maandelijks zeker een artikel kan vullen. Dit doe ik aan de hand van een tag, bedacht door Manon van Welkom Baby. Benieuwd hoe Noud’s negende maand is gegaan? Lees dan verder.

Hoe oud is je kindje?

Op het moment van verschijnen is Noud 11 maanden en 1 dag.

Hoe lang is je kindje en hoeveel weegt hij/zij?

Een schatting van de lengte durf ik echt niet te maken. Hij moet 9 februari naar het CB, dus dan zullen we dat horen. Ik heb hem laatst nog gewogen en dan komen we uit op 11 kilo. Dit was overigens op een gewone personenweegschaal met kleren aan, volle buik etc. etc., dus daar zal ongetwijfeld een afwijking in zitten. Maar goed, iets met hollandse welvaart en zo 🙂

Welke maat draagt je kindje?

80. En soms zelfs 86. Maar 80 zit over het algemeen heel prima. De combinatiemaat 74/80 wordt in sommige gevallen wel echt te klein nu. Zeker als er geen stretch in zit.

Krijgt je kindje borst- of flesvoeding? Hoeveel en hoe vaak?

Flesvoeding en hij krijgt nog 2 à 3 flessen per dag. Dit zijn flessen van 180 + 6 schepjes en ’s avonds 210 + 7 schepjes. Op de crèche krijgt hij overdag geen fles meer en alleen ’s ochtends en ’s avonds bij ons. Bij ons krijgt hij vaak ’s middags nog wel een fles. Maar langzamerhand zijn we dus aan het afbouwen naar 2 flessen.

Wat is zijn favoriete eten?

Joh, noem het en meneer eet het. Je kan dus beter vragen, wat vindt hij niet lekker. Tot nu toe is dat stamppot andijvie. Oh, en peer. Ook daar heeft meneer momenteel geen trek meer in. Favoriet is toch wel pasta. In de vakantie hebben we trouwens alle ‘richtlijnen’ met betrekking tot verantwoord eten wat losser gelaten. Meneer heeft stukjes pizza gehad, flamkuchen, pannenkoekjes enzo. Vond ie ook heerlijk 😉

Is je kindje afgelopen periode ziek geweest?

Ja, helaas wel. Met oud en nieuw werd hij ineens ziek. Spugen, niks binnen kunnen houden, een dagje koorts en veel slapen. Daarna ging het trouwens wel weer, maar hij heeft een paar dagen nauwelijks gegeten en niet lekker in zijn vel gezeten. Maar na een weekje Oostenrijk, was alles helemaal weer over!

Wat zijn de laatste vorderingen in de ontwikkelingen van jouw kindje? Wat heeft hij/zij kort geleden geleerd?

Allereerst, wanneer andere ouders zeggen: geniet er maar van, het gaat zo snel… geloof ze dan. Dat wordt vanaf de geboorte geroepen en ik dacht toen, ja ja ja, het zal allemaal wel. Maar werkelijk waar. Nu snap ik waar al die mensen het over hebben. Het lijkt of Noud elke dag nieuwe dingen leert. Hij vermaakt zich zelf. Hij drukt vormpjes door de vormenstoof (lukt nog niet altijd even goed, maar hij probeert het, in plaats van alles door de kamer te gooien). Hij gaat uit zichzelf staan, zonder zich ergens aan vast te hoeven houden. Hij kletst je de oren van de kop. Hij probeert voorzichtig stapjes los te zetten. Hij staat op de muziek mee te bewegen. Hij wijst naar iets en roept dan heel hard ‘dieeeeeeee’. En dit alles ongeveer in een week tijd. Tenminste, zo voelt het dan 😉 En ja het gaat snel, maar wat een heerlijke periode is dit!

Hoe ervaar je het moederschap?

Het blijft prachtig. Het begin van deze maand was zwaar, Noud zat in een enorme sprong en was echt wel een paar weken even uit zijn hum. Dat betekende ook een paar weken weer gebroken nachten. Op en af ziek. Gewoon ongelooflijk hangerig. Maar dat is ook moederschap (nee, ouderschap, want papa doet gelukkig ook heel veel!). Het is zwaar en soms zit je er echt wel even door, maar dan komt er weer zo’n periode als de afgelopen weken waarin je weer een super vrolijk kereltje rond hebt stuiteren. Waar je de ontwikkeling met sprongen ziet gaan. En dat maakt alles weer goed.

Wat is het moeilijkste moment geweest afgelopen periode?

Het op en af aan ziek zijn. En de gebroken nachten.

Wat is het mooiste moment geweest afgelopen periode?

Alle nieuwe dingen die hij heeft geleerd. En hoe blij hij wordt van complimentjes. Als hij gaat staan, kijkt hij ons trots aan en begint te klappen. Als hij een vormpje door stoof heen drukt, hetzelfde. Prachtig om te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *