Culinair #1 – De eerste babyhapjes

 

groente-en-fruit

Wanneer je baby vier maanden oud is, kun je beginnen met de eerste hapjes (en nee, ik zoek niet de discussie van wel of niet starten met vier maanden oud, dat mag iedereen zelf bepalen). Wij begonnen toen Noud ongeveer vier maanden was. We hadden al besloten dat we de hapjes zelf zouden maken toen ik nog zwanger was (tijdens mijn babyshower had ik de twijfelachtige eer om potjes te mogen proeven en werkelijk, ik vond ze ranzig). Ben je benieuwd naar waar wij mee zijn begonnen en hoe we het hebben aangepakt? Lees dan verder.

Groente of fruit?

Een grote vraag die ik had, was waar begin je nu precies mee? Bij ons op het consultatiebureau gaven ze aan dat het niet zo veel uitmaakt of je met groente of fruit begint. Wij hebben er voor gekozen om met groente te beginnen. Fruit is van nature heel zoet en veel baby’s vinden dit gelijk lekker en er wordt door sommigen beweerd dat een baby zo een voorkeur voor zoet kan ontwikkelen. Wij besloten daarom om met groente te starten en dit uiteindelijk uit te breiden met fruit er bij.

De start

Een volgende vraag was bij mij, hoe veel geef je je kleintje? Bij vier maanden wordt gesproken van oefenhapjes, want het vervangt nog geen borst- of flesvoeding. Op veel websites is te vinden dat drie theelepeltjes meer dan voldoende is. Haha, vertel dat even aan mijn zoon, meneer Veelvraat. We begonnen natuurlijk rustig aan, want we vonden het ook wat sneu als hij straks onwijze buikpijn zou hebben (dan zaten we misschien op 5 lepeltjes ofzo). Al snel bleek dat hij de groenten hartstikke lekker vond en zijn buikje het goed kon verdragen, dus hebben we het langzamerhand wat meer uitgebreid.

Verder hebben wij als leidraad het Olvarit (zonder de potjes) 5 stappenplan gebruikt. Zo begonnen we met de groente, voegden we na twee weken een nieuwe groentesoort toe en na drie weken fruit. Nu voegen we elke week een nieuwe groente- en fruitsoort toe. Een nieuwe groentesoort geef ik twee dagen achter elkaar, zodat hij aan de smaak kan wennen. Inmiddels combineren we ook smaken.

Zo zijn wij langzamerhand begonnen met het opbouwen van de groente- en fruithapjes en zitten we nu op één fruithapje en één groentehap per dag. Geven jullie al groente en/of fruit? Hoe hebben jullie dit aangepakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *