Vier de Vrijheid

5 mei. De dag waarop we de bevrijding vieren. De bevrijding van Europa van de Duitse bezetting. Dit vieren we al sinds 1946. Vrijheid is een groot goed, maar helaas voor zoveel mensen niet vanzelfsprekend.

In de Wereld

Helaas is er wereldwijd echt geen sprake van vrijheid voor iedereen. Er is nog zo veel ellende en zo veel oorlog in de wereld. In heel veel landen is er geen sprake van vrijheid. Ook al is er wellicht geen oorlog, maar is er iemand aan de macht die alles bepaald voor het volk. Ik kan me niet indenken hoe het is om altijd in angst te leven, dat je niet mag uitkomen voor je politieke voorkeur, voor je seksuele voorkeur of voor welke voorkeur dan ook. Het lijkt me verschrikkelijk. Of dat je altijd bang moet zijn voor wanneer er ergens een bom valt, een schietpartij ontstaat en je midden in een vuurgevecht zit. Dat je werkelijk continu op de achtergrond geweren hoort af gaan. Dat je in een stad leeft, waar geen huis meer ongedeerd is. Dat de mensen om wie je geeft, verdwenen zijn, vermoord zijn of wie weet wat er gebeurd is. Altijd leven in angst, ik kan me er geen voorstelling bij maken. Maar ook ons landje heeft een geschiedenis van bezetting en oorlog en dat is niet eens zo onwijs lang geleden.

Ons landje

Ik heb het geluk dat ik heb mogen opgroeien in een land waar vrijheid een groot goed is. Ik ben vrij om mijn mening uit te spreken. Ik ben vrij om te kiezen voor een politieke partij die aansluit bij mijn overtuigingen. Ik ben vrij om mijn seksuele voorkeur te volgen. Ik ben vrij om te kiezen uit verschillende godsdiensten of geen van allen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Er zijn heel veel mensen die hun leven hebben gegeven, zodat wij nu kunnen leven in een land met vrijheid als één van de grootste goederen. Er zijn een heleboel pioniers geweest die de wegen vrij voor ons hebben gemaakt, zoals ze nu zijn. Het is goed om daar zo nu en dan eens bij stil te blijven staan.

Ik hoop mijn zoon vrijheid in de breedste zin mee te kunnen geven. Dat vrijheid een groot goed is. Dat hij vrij is om zichzelf te kunnen uiten. Dat hij vrij is om zichzelf te mogen zijn. Maar dat deze vrijheid niet grenzeloos is. Dat je binnen die vrijheid respect moet hebben voor de ander. Dat betekent niet dat je daarmee je zelf aan de kant moet zetten, maar wel dat de ander diezelfde vrijheid heeft en dat dit dus gerespecteerd moet worden. Behandel een ander, zoals je zelf graag behandeld zou willen worden.

Fijne Bevrijdingsdag allemaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *