Sunday readings #5 – Euthanasie en nee zeggen

Goedemorgen. Leuk dat je weer een kijkje komt nemen. Elke zondag deel ik met jullie een tweetal artikelen uit het nieuws die mij interesseren, verbaasd deden staan of waar ik iets van vindt. Vandaag kunnen jullie wat lezen over wat je sterrenbeeld over jou als moeder zegt en over een groep compleet geïsoleerden in onze maatschappij.

Psychische aandoening en euthanasie

Euthanasie, iets wat in Nederland mogelijk is en waar ik achter sta. Toch is het ook een onderwerp waar altijd veel discussie over is, én terecht. Het is niet iets waar je licht over moet denken en wat té makkelijk moet zijn. En nu is er dus een documentaire over jongeren met een psychische aandoening, die euthanasie willen laten doen. Die dus zo ondraaglijk leiden dat ze niet meer verder willen. Ik vind dit altijd heel heftig om te horen. Ik heb in mijn werk een keer gesproken met een meid die nog één keer behandeling zou proberen, maar als dat niet wilde dat ze dan ook al een euthanasieverklaring had klaar liggen. Ik heb daar toen best ‘last’ van gehad. Dat zo’n jonge meid zo véél heeft meegemaakt en zo niet meer wil leven. Ze gaf destijds aan dat het heel moeilijk was om dat voor elkaar te krijgen, want voor een euthanasieverklaring heb je twee artsen nodig en de tweede arts was een ding geweest. Dat snap ik best. Maar aan de andere kant, doet een arts het niet, dan had ze het zelf gedaan. De documentaire moet ik nog kijken, ik ben er benieuwd naar.

NEE

Vorige week schreef ik een blog over positief opvoeden. Een opvoedmanier die mij deels aanspreekt, maar ik vind ook dat een kind mag horen wanneer iets niet oké is. Nu kwam ik van de week een artikel tegen met 25 manieren hoe je op een andere manier ‘nee’ kan zeggen. Leuk om te lezen. Het woord ‘nee’ wordt hier in huis wel gebruikt, vooral als meneertje weer eens in de vaatwasser wil kruipen of iets dergelijks. Dan gaat het vaak: ‘Nee Noud, dat mag niet/dat is gevaarlijk/dat kan niet.’ Het woordje ‘nee’ zorgt bij onze meneer nu al voor scènes: hij gaat dan op de grond zitten of liggen en begint even te gillen. Ik moet daar stiekem om lachen en ben er niet gevoelig voor, maar wellicht kan ik in de toekomst nee zeggen, zonder het woordje te zeggen.

Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *