Sunday readings #11 – Hechtingsproblematiek, E-nummers en innovatieve wieg

Goedemorgen. Leuk dat je weer een kijkje komt nemen. Op zondag deel ik wat nieuwsfeitjes, die ik in de afgelopen week heb gelezen die ik interessant/leuk/opmerkelijk genoeg vond en waar ik wat van vind. Vandaag in Sunday Readings: hechtingsproblematiek, E-nummers en innovatieve wieg.

Hechtingsproblematiek

Ik denk dat iedereen kan beamen hoe belangrijk de hechting van een kind is. Ik las dit artikel met gevoelens van verdriet. Wat ongelooflijk moeilijk moet het zijn als je kind niet veilig gehecht is en ik vind het ontzettend moedig dat deze moeder haar verhaal verteld. Hechtingsproblematiek is ontzettend lastig te herkennen, maar tevens ook om te behandelen. Wat deze moeder benoemt: ‘hoe eerder, hoe beter.’ Een kind met hechtingsproblematiek zal daar zijn/haar hele leven en in alle relaties last van (kunnen) ervaren en ik denk dat het mooi is dat er aandacht hiervoor is.

E-nummers

Een artikel wat mijn interesse wekte: E-nummers en de bewering dat die hartstikke veilig zijn! De laatste tijd hoor je veel over voedsel en moet alles verser dan vers zijn. Ook ik beken: wij koken bijna niks meer uit pakjes en zakjes. Nu was mijn eerste reden niet zo zeer om de E-nummers, maar wel om de hoeveelheid zout. Toch was ik wel benieuwd wat haar argumenten nu zijn dat E-nummers niet ongezond en onveilig zouden zijn. Ik ben niet volledig overtuigd door haar argumenten, en vind het artikel in eerste instantie vooral schoppen tegen de gevestigde orde. Maar… wellicht moet ik haar boek eens lezen.

Innovatieve wieg

Tja, je kent het wel. Je kleine spruit wil nergens slapen maar zet je hem in de auto: je bent de straat nog niet uit en hij slaapt. Nu schijnt er een wieg op de markt te komen (en er schijnt ook al één te zijn), die dus een autorit moet gaan nabootsen, zodat je baby al lekker door kan slapen. Hoor je mijn twijfel? Ik dacht eerst dat dit een verlate 1 april-grap was en nog ben ik niet helemaal overtuigd of ik niet gewoon enorm in de zeik wordt genomen. Goed: ik vind hier dus wel wat van, moge het echt zo zijn. In het artikel staat onder andere dat je als jonge ouders dan lekker kunt doorslapen. En dan denk ik? Maar gebroken nachten, dat hoort toch bij een kleintje. En als je kleintje (zeker in de eerste maanden) ’s nachts wakker wordt en jou nodig heeft, dan is dat jouw taak toch als ouder om hem te troosten en de warmte en veiligheid te bieden (goed voor de hechting!). Maar goed, misschien heb ik makkelijk praten met een vrij goede slaper, die alleen af en toe een fase heeft waarin de nachten wat beroerder zijn en zou ik hier heel anders overdenken als ik elke nacht beroerde nachten had.

Fijne zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *