Sunday readings #10 – NIPT

Goedemorgen. Leuk dat je weer een kijkje komt nemen. Op zondag deel ik wat nieuwsfeitjes, die ik in de afgelopen week heb gelezen die ik interessant/leuk/opmerkelijk genoeg vond en waar ik wat van vind. Vandaag in Sunday Readings: de NIPT-test.

NIPT-test

Er is veel om te doen de afgelopen tijd. Vanaf gisteren is voor elke vrouw de NIPT-test beschikbaar. Tot 1 april was deze alleen beschikbaar voor vrouwen waaruit de combinatietest is gebleken dat ze verhoogd kans hebben op een kind met een chromosomale afwijking. De kosten voor een NIPT-test: €175,- en die komen voor rekening van de vrouw die kiest voor deze test. Vanaf 1 april hoef je dus niet meer eerst een combinatietest te doen, maar kun je gelijk kiezen voor een NIPT-test. Het is een bloedonderzoek, waarbij het dna van de baby wordt onderzocht. Voorstanders staan te juichen dat dit nu eindelijk voor alle vrouwen in Nederland mogelijk is, tegenstanders geven aan dat er straks geen plek meer is voor een kind met Down in de maatschappij. In de link staat een kort fragment van RTL Late Night, waarbij voorstander (geneticus) en tegenstander (moeder van kind met Down). Schrijnend vind ik dat er tegen deze moeder geregeld gezegd wordt: ‘je hebt er zelf voor gekozen’. Waar haalt men het lef vandaan om zoiets te zeggen! Verder ben ik echter wel voorstander van de NIPT-test. Het is betrouwbaarder, geeft direct meer zekerheid en is veilig. Ongeveer één derde van de zwangere vrouwen nu kiest voor een combinatietest. Ik denk niet dat nu ineens meer vrouwen zouden kiezen voor prenatale screening met de komst van de NIPT. Verder vind ik dat je om welke reden dan ook het recht mag hebben om te screenen en als je dan toch screent, waarom dan niet op de meest betrouwbare manier. Tuurlijk blijft het een ethisch dilemma, want met het aanbieden van zo’n screening, zullen afwijkingen eerder opgespoord worden en wellicht leiden tot een afbreking van de zwangerschap. En dat is waar de tegenstanders veel over vallen: zijn kinderen met een beperking niet meer welkom in deze maatschappij? Ik las een reactie op een forum, waar iemand zich afvroeg of je je kind ook weg zou doen als het op twee jarige leeftijd gehandicapt zou raken. En misschien is dat appels met peren vergelijken, maar die opmerking blijft door mijn hoofd spoken.

Zoals je merkt: ik zweef een beetje. Ik ben en blijf voorstander van de prenatale screening, maar snap het ethische dilemma hier achter ontzettend goed. Het belangrijkste (naar mijn mening dan) in deze discussie: laat iedereen in zijn eigen waarde. Iedereen heeft het recht op zijn eigen mening, eigen keus en dat hoort gewaardeerd te worden.

Wat vindt jij er van dat de NIPT-test voor elke zwangere vrouw nu beschikbaar is?

2 gedachten over “Sunday readings #10 – NIPT”

 1. Deze test was er niet in mijn tijd. Ja, als je ouder was dan 37 jaar en zwanger werd.
  Nu kan je kiezen.
  En dan geldt ieder zijn keus.
  Maar wat het belangrijkste is dat je een keus moet maken voor je de test doet. En dan bedoel ik heel simpel: wat zijn je keuzes bij de uitslagen van de test. Die keuzes moet je van te voren maken en niet pas als de uitslag er is.
  Misschien iets om over na te denken.
  Zwanger worden heb je (meestal) zelf voor gekozen, maar heb je er over nagedacht wat je persoonlijk aan kan als je kind beperkingen heeft? Beperkingen die bij de test naar voren kunnen komen? Keuzes ….. je leven bestaat altijd uit keuzes….

  1. Helemaal mee eens! Het belangrijkste is inderdaad om van te voren een keus te maken. Wellicht zelfs al voordat je zwanger bent. Wat zijn de gevolgen van welke uitslag en wat kan je idd aan? En welke keus je dan ook maakt, dat heeft een ieder te respecteren, ook al zal niet iedereen de keus begrijpen of er achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *