Sunday readings #1

Een nieuwe categorie op zondag. Een uitprobeerseltje. Ik ben al een tijdje zoekende naar hoe ik op mijn blog ook een stukje actualiteiten kan delen, zonder dat het een herhaling van een artikel wordt. Ik ga nu daarom elke zondag op mijn blog wat nieuwsartikelen delen, die ik heb gelezen in de afgelopen week en die mij deden verbazen of die ik interessant vond. De link kun je gewoon vinden, en ik ga eens heerlijk ongefundeerd mijn mening daarop geven. Dat vind ik namelijk heerlijk om te doen, doe ik in het dagelijks leven geregeld en manlief is dan vaak de sigaar die alles aan kan horen. Vandaag deel ik mijn mening met jullie over een gruwelijke vechtscheiding en het geven van peutermelk.

Vechtscheiding

De vraag in dit artikel is: mag een moeder de geschiedenis van haar ex met betrekking tot misbruik melden? Als ik zo’n titel lees, word ik al getriggerd. Wat is hier aan de hand? Vader en moeder zitten al jarenlang in een vechtscheiding. Verschrikkelijk, de grootste verliezer is in een scheiding altijd het kind, maar een vechtscheiding? Mensen, kom op, als je het dan niet voor jezelf kunt doen, doe het dan voor je kind. Maar goed. Dat is één. Vader heeft het gezag over het kind gekregen, omdat er angsten bestaan dat moeder met het kind naar Amerika vertrekt. Moeder heeft nu verschillende betrokken instanties ingelicht dat vader in het verleden veroordeeld is geweest voor seksueel misbruik. Moeder wordt nu aangeklaagd voor smaad. Vechtscheiding of niet? Volgens mij had ik dit als moeder ook gedaan! Oké, ik geloof dat ik in eerste instantie zou twijfelen of ik wel samen zou willen zijn met zo’n man, maar goed. Ik vind niet dat je een moeder van smaad kan beschuldigen, als je vecht voor je kinds veiligheid (en ja, ik besef me heel goed dat door de vechtscheiding het kind al jarenlang aan onveiligheid wordt blootgesteld, ook door moeder). Je kunt de beschuldigingen natuurlijk in twijfel trekken in het licht van een vechtscheiding, maar als er signalen zijn van seksueel misbruik (moeder geeft aan dat die er zijn), moet dat áltijd onderzocht worden. Dan moet je niet iemand anders gaan aanklagen voor smaad, dan moet je actie ondernemen en onderzoeken of zo’n kind inderdaad seksueel misbruikt wordt. En daarna kun je verder kijken hoe en wat met gezag en al het andere juridische geneuzel. Ik word er gewoon boos van.

 

Peutermelk

Van de week verscheen in het nieuws: ouders stappen te vroeg over op gewone melk, wat leidt tot ijzer en vitamine D tekort bij peuters. Ik raak dan nieuwsgierig en ga verder lezen. Twee kinderartsen in opdracht van Nutricia (voel je hem al aankomen?) hebben onderzoek gedaan naar de verschillen tussen kinderen die peutermelk bleven drinken en kinderen die gewone melk kregen. Het bleek dat kinderen die gewone melk kregen vaker een ijzer en vitamine D te kort hadden en daarom werd aangeraden om kinderen langer peutermelk (van Nutrica, jawel hoor, daar was ie) te laten drinken. Mijn eerste gedachte was: maar waarom geef ik dan mijn kind vitamine D? Een dag later verscheen het artikel van NOS, dat het voedingscentrum hier niet mee eens was. Nou heb ik ook niet direct een hoge pet op van het voedingscentrum, maar ik was wel benieuwd naar hun argument. En die was: ouders, peutermelk is niet afdoende, je moet je kind een gevarieerd en gezond eetpatroon aanleren en dat moet op nummer 1 staan. Zorgen dat je kind van alles voldoende binnenkrijgt. Dat is niet alleen voor nu belangrijk, een kind heeft zijn levenlang baat bij een gezond eetpatroon. En zo’n nuchtere instelling ben ik het helemaal mee eens. Noud is dol op gewone koemelk en dat krijgt hij ook regelmatig. Overigens krijgt hij ook nog steeds 2 tot 3 flessen Nutrilon op een dag hoor. En braaf zijn vitamine D druppeltjes. En ik kan me indenken dat dat bij één jaar niet ineens veranderd en hij dus nog steeds deels Nutrilon krijgt, maar we zijn toch wel langzamerhand aan het afbouwen. Een laatste noot: dat de kinderartsen in opdracht van Nutricia zo’n onderzoek doen en dan peutermelk van Nutricia gaan aanbevelen, tja, ook dat doet twijfels bij mij oproepen. Het komt haast over als een ‘goedkoop’ reclamepraatje.

Wat vind jij van die gruwelijke vechtscheiding? En hoelang heb jij je kindje peutermelk gegeven? Laat het achter in de comments, ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *