Positief opvoeden als moderne opvoedingshype?

Toen dit artikel voorbij kwam in mijn tijdlijn, was m’n nieuwsgierigheid gewekt. In m’n werk kom ik verschillende dingen die deze moeder benoemt tegen en was verbaasd over hoe deze moeder tegen bepaalde dingen aankijkt. Laat me dat verder toe lichten.

 Hechtingsproblematiek

Deze moeder spreekt van ‘hysterisch hechtingsgedoe’ en hechtingsstoornissen zouden niet veel voorkomen. Toch is het zo dat 1/3e van de kinderen niet veilig gehecht is, wat echt wel voor problemen kan zorgen. Dan is het wellicht nog niet meteen een stoornis, maar wel schadelijk voor het kind. En hechtingsproblematiek is ingewikkeld, voor het kind en voor de omgeving. En nee, dat krijgt een kind heus niet gelijk wanneer je niet à la minute reageert op je baby wanneer het huilt of wanneer je grenzen stelt aan een kind. Absoluut niet. Maar hoe laconiek deze moeder over hechtingsproblematiek spreekt, stuitte me wat tegen de borst. Hechting is ontzettend belangrijk en daar moet je als ouder zeker in investeren. En dat betekent niet meteen maar grenzeloos op alles in gaan wat je kind maar wil, maar dat betekent wel (in een notendop) contact, warmte, voorspelbaarheid en te vertrouwen zijn.

Positief opvoeden

Verder noemt deze moeder een aantal opvoedprogramma’s waar ik nu toevallig één van uit pik (omdat ik die het beste ken), als moderne opvoedprogramma’s waarbij op alle gebieden in de wensen van het kind tegemoet wordt gekomen en er hiermee allemaal verwende nestjes worden gecreëerd. Nou, ben ik het in ieder geval over één ding eens met deze moeder: kinderen hebben grenzen nodig. Zonder grenzen kan een kind zich niet goed ontwikkelen en krijg je verwende nesten, ja. Maar positief opvoeden is een programma waar ik wel hele mooie elementen in vind zitten en wat echt niet zonder grenzen, regels of bijbehorende consequenties is. Positief opvoeden stelt dat wanneer je negatief gedrag wenst te corrigeren, je eerst een goede band met je kind moet hebben. In de basis moet er positieve aandacht voor het kind zijn. Dit doe je onder andere door contact te maken, complimenten te geven, positief gedrag te bevorderen door leermomenten en een voorbeeldfunctie te zijn. Maar dat is niet het enige: positief opvoeden stelt ook dat er regels horen te zijn, dat er grenzen zijn en dat er consequenties volgen op het moment dat zo’n regel wordt overtreden. En dat je daarin daadkrachtig en consequent handelt. Dus niet: de ene keer niet en de andere keer wel. Nee voorspelbaarheid is een groot goed: dit is de regel, houdt je je daar niet aan, dan volgt er deze (logische) consequentie.

Het moge duidelijk zijn. Ik vind positief opvoeden een opvoedprogramma waar mooie elementen in zitten. Wellicht is dit een overgevoelige reactie van mij op het artikel, maar ik zat nog midden in de materie vanwege mijn werk.  Ben je nieuwsgierig geworden naar positief opvoeden? Lees dan meer op hun eigen website.

Wat vinden jullie van ‘opvoedprogramma’s’? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *