Genderneutraal

Deze week veel in het nieuws: genderneutraliteit. Het begon allemaal met een nieuw reclamespotje van Sire met de boodschap: Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn? Vanaf dag 1 was er heel veel commentaar over deze spot. Zowel positief als negatief, maar volgens mij overheersen de negatieve toch voornamelijk, want het zou stereotypering en hokjesdenken bevorderen. Vervolgens volgde een nieuwsbericht dat genderneutraliteit meer in ons taalgebruik door gevoerd moet worden. Slaan we hierin door?

Mag jouw jongen jongen zijn?

Het begon afgelopen week allemaal met een spot van Sire.

“Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.”

Dit is één van de dingen die gezegd wordt in het spotje. Volgens Sire krijgen jongens te weinig ruimte om zich te ontwikkelen, omdat ‘jongensgedrag’ minder gewaardeerd wordt in onze maatschappij. Jongens zouden te weinig ruimte krijgen en dit zou de ontwikkeling remmen. Dit riep gelijk een golf van verontwaardiging op, want het zou ‘hokjes denken’ stimuleren en is er überhaupt sprake van ‘de jongen’. Zelf weet ik het niet zo goed. Ik denk dat het belangrijk is dat een kind kind mag zijn en ik ben van mening dat jongens en meiden biologisch gezien wel degelijk van elkaar verschillen. Dus dat over het algemeen genomen de jongen beweeglijker is, wat ruiger in het spel en ontdekt door op onderzoek uit te gaan. Tuurlijk, er zullen ook meiden zijn die in zo’n profiel passen en daarentegen ook jongens die anderzijds helemaal niet in dit profiel passen. Daarbij denk ik dat we als maatschappij ons goed bewust moeten zijn dat het grootste gedeelte van de rolmodellen voor jongens vrouwelijk zijn (kijk naar scholen en kinderdagverblijven). Ik kan me indenken dat dit ingewikkeld kan zijn voor jongens.

Genderneutraliteit

Vervolgens kwam er deze week een bericht dat de NS straks niet meer gaat omroepen: beste dames en heren, maar dat het wordt: beste iedereen of beste reiziger. Om de mensen tegemoet te komen die zich niet dame of heer voelen. Ook gaan er geluiden op voor genderneutrale toiletten in openbare ruimtes. En toen dacht ik: maar jongens, slaan we nu niet een beetje door in de genderneutraliteit? Jongens en meiden verschillen, toch? En begrijp me niet verkeerd: ik vind het héél belangrijk dat er respect is voor mensen die worstelen met hun geslacht en daar wellicht actie op ondernemen. Maar is respect niet meer dan alleen veranderingen in de taal? Gaat dat niet om het gedrag van de maatschappij?

Wat vind jij van de hele kwestie rondom genderneutraliteit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *