Eierschandaal


Iedereen heeft het ongetwijfeld mee gekregen. Het eierschandaal wat vorige week ineens in het nieuws kwam. Ik ben normaal niet zo paniekerig, maar toch schrok ik hier best van…
Update: ik schrijf in dit artikel nog dat we geen eieren met foute codes hadden, echter, na de update van vanochtend blijkt dit wel zo te zijn. 

Het schandaal

Wat is er nu precies aan de hand? Nou, in de eieren is een giftige stof fipronil gevonden. Dit middel wordt gebruikt bij de bestrijding van luizen, teken en mijt en mag niet gebruikt worden bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals bijvoorbeeld kippen.  Nu is het verhaal zo dat er door één bedrijf die luizen bestreed bij kippen, zonder weten van de kippenboeren, fipronil gebruikt is. Dit is dus in een deel van de eieren terecht gekomen. Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit staat een lijst met codes (elk ei bevat een code, staat op de eierschaal gedrukt) waarvan aangetoond is dat deze eieren fipronil bevatten. Bij één code wordt geadviseerd om deze eieren direct weg te gooien, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor de volksgezondheid. Bij de andere codes wordt gezegd dat je deze eieren beter niet aan kinderen kunt geven. Fipronil kan bij langdurig gebruik of in hoge dosissen schade toebrengen aan de lever, nieren of schildklier.

Schrik

Zoals ik al zei, je hoort wel vaker zulke verhalen en ik schrik niet direct. Maar nu was mijn eerste gedachte, JA MAAR HALLO? En het kleintje in mijn buik dan? En de eieren die we gebruikt hebben voor de pannekoeken, straks heeft Noud toch wat van die schadelijke eieren binnen gekregen. Daar had ik gelukkig nog een paar van in de koelkast liggen en die komen niet overeen met de lijst. Maar tegelijkertijd dacht ik wel, ja ik heb vorige week ook nog eieren gegeten, ik heb geen idee welke code dat was. Ik lees nu op internet dat er geen effecten bekend zijn bij de ongeborene, maar toch vind ik het eng. Ik bedoel als het effect kan hebben op mij of op een jong kind, hoezo dan niet op de ongeborene? Tegelijkertijd dacht ik bij mezelf, jeetje, wat heeft die voedingsindustrie een macht. Je kan van alles toevoegen aan je voedsel, zonder dat iemand het direct door heeft. Goed, er zijn natuurlijk autoriteiten die daar toezicht op behoren te houden, maar ja, als je hoort hoe vaak er de laatste tijd een schandaal is met voedsel… Dan kan de schade natuurlijk al aangericht zijn voordat het überhaupt ontdekt wordt. Ik word er een beetje kriebelig van.

Heb jij het eierschandaal een beetje gevolgd? En wat vind je hiervan? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *